Tájékoztatás a 2020. évi biológiai szúnyoglárva irtásról és tervezett kémiai szúnyoggyérítésről

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2020 évben a szervezett csípőszúnyog-irtás némileg változik.

A kémiai légi szúnyogirtásra használható irtószer nemzeti engedélye visszavonásra került, így az idei évben a már kikelt szúnyogok (imágók) elpusztítása légi úton már nem lehetséges. Az elmúlt évben városunkban is bevezetett földi meleg-ködös kémiai szúnyoggyérítés továbbra is engedélyezett, így ezzel a szúnyoggyérítési módszerrel idén nyáron is élni fogunk.

A csípőszúnyog-irtásra alkalmazható másik módszer a biológiai szúnyogirtás során egy baktérium által termelt hatóanyagot juttatnak azokba a víztestekbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek. Ez a módszer alkalmazható légi és földi kijuttatással egyaránt.

Így Sárospatakon az előírásoknak megfelelően légi biológiai szúnyoglárva irtást tervezünk, melynek időpontja 2020. május 06-07-08, pótidőpontjai 2020. május 12-13-14-15, az időjárás függvényében.

Helye: Sárospatak város külterülete

Ellátandó terület: 50 ha

Mennyisége: 1 alkalom

Szúnyoglárvairtószer: Vectobac

Légi járműről történő permetezéssel.

A szúnyog tenyészőhelyek kezelésére szolgáló készítmény hatóanyagaként baktériumot (Bacillus thuringiensis subsp. israeliensis) és lárvafejlődés-gátló vegyületet tartalmaz.

A melegebb időjárási körülmények közeledtével várható szúnyoglárvák kikelése, ezért a lakosság részére az alábbi intézkedéseket javasoljuk:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőző berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket.

A földi melegköd képzéses szúnyoggyérítés tervezett időpontjairól a későbbiekben értesítjük a Tisztelt Lakosságot.

Kérjük a fentiek tudomásul vételét!

Aros János, polgármester

Feltöltő

Fel