Koronavírus és hatásai voltak napirenden a Társulás ülésén

Újabb ülést tartott a Sárospatak és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa. Alapvetően azért találkoztak újra a polgármesterek és jegyzők, hogy a koronavírus-járvány miatt helyzetet, az eddig meghozott intézkedéseket áttekintsék.
A Társulás elnöke, Aros János az egyeztetést követően tartott sajtótájékoztatót, melyen közölte, ez már a második ilyen alkalom volt, amikor rendkívüli helyzetben ültek össze. Most elsősorban az egészségügyben történtek és az ezzel kapcsolatos kérések kérdések megvitatására került sor.

Elsőként köszönetet kell mondani az egészségügyben dolgozóknak is, hiszen ők azok, akik az egész járás területén élőkért felelősen dolgoznak.
Aros János hangsúlyozta, hogy a Társulás tagjai közösen finanszírozzák az ügyeleti rendszert, a fogorvosi ügyeletet és a háziorvosi ügyeletet. Mindkettő esetében arra kértem polgármester társaimat, hogy tolmácsolják a lakosság felé, kizárólag sürgősségi ellátás esetében vegyék igénybe a fogorvosi ügyeletet és háziorvosi ügyeletet. Fontos, hogy megváltozott az ügyelet helye: már a Comenius utcai Rendelőben fogadják a betegeket. Ki kell azonban emelni, hogy csak a sürgős eseteket fogadják az ügyeleten! Nem mindenki érti ezt most meg. Sajnos többször találkoztunk sajnos olyan esettel, hogy egy csekélynek mondható betegség miatt nyolc-tíz tagú család kereste fel az orvosi rendelőt. Kérem, ne cselekedjenek így a lakosok.

Segítség képpen a Sárospataki Rendelőintézetben dolgozó orvosok egy házi patikai ajánlást állítottak össze. Ez is a sarospatak.hu oldalon, valamint a Hegyalja Televíziónak az oldalán megtalálható.

A Társulás tagjainak is elmondtam, hogy a gyógyszerészeink is tartják a frontot – mondta Aros János.
Elmondásaik alapján megnégyszereződött a forgalom, de továbbra tudják fogadni a gyógyszertárba érkezőket. Itt az ő kérésük is és az én kérésem is az, hogy nem kell három- négy hónapra előre a gyógyszerkészletet otthon felhalmozni. Van ellátás mindenből.

Vállalják az ügyeletet az orvosok

Jelenleg az ügyeletet ellátó háziorvosaink a kimerültség határán vannak, úgyhogy kértem a településvezetőket, hogy a saját településén dolgozó orvosra próbáljon meg ráhatni, hogy ő is vegye ki a részét az ügyeletből, mert az nem működik, hogy csak néhány orvos vállalja az ügyeletet. Ez már csak azért is fontos, mert a sárospataki orvos nem csak a sárospataki betegeket látja el az ügyeletben, hanem az egész járás településéről ideérkező betegeket. A Rendelőintézet vezetője minden a járáshoz tartozó háziorvossal megbeszélést folytatott, a hozzáállás pozitív volt, így ebből remélhetőleg nem lesz gond.

Aros János a Társulási ülésen a friss adatokat is ismertette, miszerint a március 24-e, esti állapot szerint nincs vírussal fertőzött személy Sárospatakon. A hatósági ellenőrzés alá vont személyek száma most 25 fő Sárospatakon. Ez a szám egyik napról a másikra megduplázódott, vagyis sokan tértek haza.
Azt azonban tisztázni kell, hogy mit is jelent a házi karanténnak a fogalma.

Ez azt jelenti, hogy a külföldről hazajött sárospataki állampolgár a szabályok szerint jelezte érkezését az Önkormányzatnál, vagy közvetlenül a Járási Hivatalban vagy a Szerencsi Népegészségügyi Szolgáltatónál, hogy ők hazaérkeztek, egyúttal ők azok, akik önkéntesen vállalták azt, hogy 14- napig otthon tartózkodnak. Róluk elsősorban a hozzátartozók gondoskodnak, amennyiben erre nincs lehetőség akkor pedig ugyanúgy , ahogy a 70- év felettiek esetében az önkormányzat a róluk való gondoskodást is vállalta.

Ők tehát nem fertőzöttek, őket nem kell emiatt kiközösíteni – hangsúlyozta a polgármester.

Feltöltő

Fel