Száz éves történetek II. – megjelent Hajdu Imre új kötete Sárospatakról

Történelmi környezetben, a Kastély Kávézóban ismerkedhettek meg az érdeklődők Hajdu Imre új könyvével. A kötet a századforduló idején, különleges és mindennapi történetek között, ismert és ismeretlen személyek világába kalauzolja az olvasót, itt Sárospatakon. Műfaja különleges. Forrásokból kiinduló történeti munka, ugyanakkor ismeretterjesztő és olvasmányos. Sok-sok információ található benne, de történetmesélő és nagyon emberi. Érzelmekre ható, tehát emlékezetes.
A kötetet Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke, Dr. Hörcsik Richárd Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője és Dr. Tamás Edit azMNM RákócziMúzeuma igazgatója ajánlotta a szép számban megjelent sárospatakiaknak. A könyvet bemutatók mindannyian méltatták Hajdú Imre legújabb munkáját, emlékeztetve arra, hogy öt esztendeje jelent meg a várostörténeti sorozat első kötete, biztatva a szerzőt a folytatásra.

Kedvcsinálóként egy kis válogatás a százéves történetekből:

Ballagi Géza (1851. Szarvas – 1907. Sárospatak) 1875-től 1902-ig a sárospataki jogakadémia tanára volt. 1901-1905 között a Szabadelvű Párt országgyűlési képviselője, számos könyv szerzője. Hajdu Imre új kötetében a neves tanár kíséri végig az olvasót a XIX. század utolsó negyedétől a XX. század első évtizedéig. Megismerhetjük eközben Ballagi származását, családját, patakivá válását.
Patakra érkezésekor „1875-ben indították úja a korábban nagyhírű jogakadémiát. A város meglepett falusi jellegével … Északi és déli határán mint két őrző torony magasodott egyrészről a Református Kollégium … másfelől pedig a Rákócziak ősi fészke, … Annyi bizonyos, hogy nem terveztünk huzamosabb időre berendezkedni itt … Ahogyan ma mondanák, karrierem szempontjából ugródeszkának terveztem a pataki főiskolát…
Maradtam Patakon … Nem beletörődéssel, hanem felvéve a kesztyűt nagy lendülettel folytattuk a munkát Sárospatakon… Így váltam lassan mégiscsak sárospatakivá … Azt hiszem ha nem is izgalmas, de feltétlenül tanulságos időszaka volt ez Sárospataknak…” Ezeket a szavakat adja a szerző a második fejezetben Ballagi Géza szájába, majd negyvenhárom részben a városnak ezt a „feltétlenül tanulságos” időszakát, közel három évtizedének történetét mutatja be.
Megelevenednek az emberek, az utcák, a Windischgraetz család. Olvashatunk újévi ebédről, farsangi bálról, párbajról. Tanulmányozhatjuk pl. Schwarz Sámuel férfi és női divatkereskedő hirdetését, aki dús választékban és legolcsóbb árban kínálta kész férfi gyermekruhák mellett menyasszonyi- és sírkoszorúk (!) választékát. Szolid áraival, pontos kiszolgálással várta vásárlóit, hangsúlyozva, hogy „Csekély haszon, nagy forgalom!”Ismeretlen nevek között ismerőst keresve olvashatunk arról, hogy Vitek Ferenc 1901. december 3-án nyitotta újra a Balajthy-féle fodrászüzletet a Kossuth utca Bakó-féle házában. Díszebédek, névsora, menüsora mellett hírt kapunk arról is, hogy 1907 januárjában Dikker József nyitott vendéglőt, ahol minden péntek este hamisítatlan szegedi halászlé, túróscsusza és férfi kiszolgálás várta a vendégeket. Dobránszky János táncmester zöld plakáton hirdette, hogy megkezdte a tánctanítást. Ez csak egy rövid témaidézés. A száz éves történetek sokkal több ennél!.
Az Á.Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft által gondozott kötet az NKA támogatásával jelent meg. Hajdú Imre külön köszönetet mondott Halász Jánosnak és Dr. Hörcsik Richárdnak, akik a kötetben olvasható ajánlásukkal is megtisztelték a nívós, míves kiadványt. Gratulálunk a szerzőnek! Várjuk a folytatást!

Dr. Tamás Edit beszámolója

Feltöltő

Fel