A babamasszázs és annak hasznossága volt a téma a baba-mama klub januári foglalkozásának

Vidám gyermekkacaj és zsongás töltötte meg a könyvtárat péntek délelőtt. A januári baba-mama klubban Körmöndi-Rozmán Adrienn gyógytornász volt a vendégünk, akivel a babamasszázsról beszélgettünk.

A babamasszázs az egyik legnagyszerűbb dolog, amit gyermekeink ápolása során alkalmazhatunk. Nem csak a kicsik, de a szülők nagy örömére is szolgál, hiszen nem csak a fájdalmak enyhíthetők segítségével, de a baba-szülő kapcsolatot is szorosabbá teszi. A masszázs erősíti a babák immunrendszerét, fokozza a vérkeringést s az izomzatot is erősíti. Nem igényel nagyobb szakismeretet, csupán egy kevés odafigyelést és előkészületet. A babamasszázs könnyen elsajátítható, az egyszerű mozdulatokkal nem csak a baba és szülő közötti kötődés fűzhető szorosabbra, de kellemes kikapcsolódást is jelent. Nem igényel különösebb eszközöket, csupán egy-két törölközőt és némi olajat. A babának még jobb hangulata lesz, ha masszázs közben a szülő mesél neki vagy beszél hozzá. Az egyszerű mozdulatok segíthetnek az immunrendszer és az izmok erősítésében, a feszültség oldásában valamint az emésztés javításában is.

Adrienn részletesen elmondta nekünk, hogy miért is hasznos és milyen jótékony hatásai vannak a masszírozásnak. Megtudtuk tőle, hogy milyen korban érdemes elkezdeni, mikor, hogyan alkalmazhatjuk. A gyermekünk masszírozása közben figyelemmel kísérhetjük a reakcióit és abból is következtethetünk egy-egy esetleges tünetre, problémára. Ezekről is részletesen hallhattunk Adrienntől. Megtudtuk azt is, hogy mi is az a kötőszöveti (fascia) háló és milyen összefüggésben van az izmokkal, a mozgással és az egész testünkkel. A masszázson kívül gyógytornász vendégünktől tanácsokat és információt kaphattak a mamák babáik egyéni mozgásfejlődéséről, az esetleges problémákat mi jelezheti, hogyan vehetjük észre ha valami gond van. Szó volt többek között a helyes testtartásról, a járásról, a kúszás-mászás fontosságáról. Adrienn a gyakorlatban is szemléltette, hogyan is végezhetjük otthon hatékonyan a masszázs mozdulatait. Azt is megtudtuk mivel és hogyan segíthetjük mi magunk is a gyermekünk mozgásfejlődését. Adrienn az anyukák számára is ajánlott néhány gyakorlatot, amelyeket otthon végezhetnek a helyes testtartásuk megőrzése és a különböző fájdalmak megelőzése érdekében.

A kismamák nagyon nyitottak voltak a téma iránt, sok-sok kérdésük volt vendégünkhöz. Az egyéni tanácsadás nagyon hasznos volt, hálásan fogadták a sok információt.

Köszönjük Körmöndi-Rozmán Adriennek, hogy eljött hozzánk és megosztotta velünk tapasztalatait! A babákmost is mint mindig, vidáman, játékkal töltötték az időt. Ismerkedtek egymással, felfedezték a játékokat és a foglalkozás végén sok élménnyel gazdagodva tértek haza.

Februárban újból találkozunk!

Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros beszámolója

Feltöltő

Fel