Vidám Törpi torna volt a novemberi baba-mama klubban

Csütörtök délelőtt ismét vidám gyermekcsacsogás és beszélgetés hangja töltötte meg könyvtárunk olvasótermét.
Arosné Czakó Rita gyógytestnevelő, mozgásfejlesztő volt a vendégünk, akivel a mozgásfejlődés és fejlesztés fontosságáról beszélgettünk.

A játszószőnyegen elhelyezett bújócskacső sátorral, billenő és tüskés egyensúlyozók, ugrálócsacsi, libikókák mind-mind a gyerkőcök mozgásának fejlesztését szolgálta. A gyerekek rögtön birtokba is vették a játékokat, eszközöket és megkezdődött a vidám, jó hangulatú Törpi torna.

A babák fejlődésének rendkívül fontos része a mozgásfejlődés, nem pusztán az egyes mozdulatok kivitelezése miatt, hanem azért is, mert ezeknek a mozdulatoknak a megfelelő időben történő elsajátítása komoly hatással van bizonyos agyi funkciók kialakulásában.
A csecsemők az első egy év során fejlődnek a leglátványosabban. A testsúlyukat és hosszukat megduplázzák, és a szinte magatehetetlen állapotból eljutnak a járásig. A gyermekek mozgásfejlődése szoros kapcsolatban áll a központi idegrendszer fejlődésével, érésével Az sem mindegy, hogy milyen a mozgásnevelési módszerünk, mennyi teret engedünk az önálló mozgás kifejlődésének illetve mennyire korlátozzuk azt. Nagyon fontos a gyermek számára a szabad mozgástér és az önállóság biztosítása a környező világ felfedezéséhez és a megfelelő tapasztalatszerzéshez. Ezzel együtt a gyermek személyiségfejlődését is segítjük azzal, hogy biztosítjuk számára a megfelelő mozgásteret azért, hogy a gyermek úgy élje meg önmagát a világban, hogy mozgásos szükségleteit önállóan, másoktól függetlenül tudja kielégíteni. A kicsiknek nagyon fontos, hogy a mozgásfejlődés minden szakaszát megtapasztalják, kipróbálják.

Vendégünk sok hasznos információt osztott meg velünk a témával kapcsolatban. Beszélgettünk a mozgásfejlődés szakaszairól. A kúszás-mászás hasznosságáról. A helyes tartásról, a járásról, a babák helyes hordozásáról. Sok mozgásforma szóba került (babaúszás, vízhez szoktatás, a hintázás, a játszótéri játékok, a játszóházak nyújtotta mozgáslehetőségek), amelyek mind-mind a babák mozgásfejlődésének segítését szolgálja. Nagyon sok kérdése volt a mamáknak. Rita részletesen válaszolt minden kérdésre és jó tanácsokkal is ellátta az anyukákat. Arra is felhívta az anyukák figyelmét, hogy a gyermekeket hagyni kell önállóan felfedezni és használni az eszközöket, mert a túlzott féltéssel és óvással hátráltatjuk fejlődésüket és bátortalanná tesszük őket. Azt is elmondta, hogy mik azok a jelek, amelyekre figyelni kell a mozgásfejlődés különböző szakaszaiban és mikor szükséges szakemberhez fordulni probléma esetén. Azt is megtudtuk, hogy hová fordulhatnak az anyukák tanácsokért, segítségért.

Rita a mozgásfejlesztő eszközöket használatuk közben jellemezte, melyik miért jó, hogyan kell hatékonyan használni. A közös beszélgetésen és tapasztalatcserén túl lehetősége volt a mamáknak az egyéni problémák megbeszélésére és a személyes tanácsadásra is.
Ezalatt a babák vidáman csúsztak, kúsztak-másztak, bujkáltak, hintáztak, ugráltak, játszottak és barátkoztak egymással a játszószőnyegen.

Köszönjük szépen Arosné Czakó Ritának, hogy eljött hozzánk és megosztotta velünk gondolatait!
Legközelebb december 12-én találkozunk, a karácsonyi foglalkozásunkon.

Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros beszámolója

Feltöltő

Fel