Láthatósági kampány Sárospatakon

 A közlekedési balesetek megelőzése érdekében a rendőrség 2019-ben is folytatja a „Látni és látszani” kampányát, ami rávilágít a láthatóság fontosságára. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a láthatósági kampányát 2019. november 18-24. között hirdette meg.  A program célkitűzése, hogy felhívja a közlekedésben résztvevők figyelmét a láthatóság fontosságára, valamint a korai sötétedés veszélyeire.

Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű, melynek keretében fontos a járművünk futóművének, akkumulátorának, gumiabroncsainak, világító- és fényjelző berendezéseinek és a fékrendszerének ellenőrzése. Fontos a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő használata. Közlekedésünk során javasolt a szokásosnál lassabb vezetés mellett a nagyobb követési távolság megtartása.

Az ősz végi és a téli időszakra jellemző nedves, nyálkás, esetenként falevelekkel borított, jeges, havas utak komoly odafigyelést igényelnek. Számítsunk rá, hogy nedves útfelületen jelentősen nő a fékút, a féktávolság, a hirtelen fékezéssel nagymértékben nő a megcsúszás, kifarolás, adott esetben a pályaelhagyás veszélye is. Ilyen útviszonyok között a megengedettnél is alacsonyabb sebességgel közlekedjünk, óvatos, finom fékhasználatra törekedjünk, és kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat.

Az évszakra jellemző romló időjárási, és látási viszonyok miatt jelentősen emelkedik a gyalogosokat és kerékpárosokat érintő balesetek száma. Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy ők rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka (szürkületkor) már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat, illetve ezen eszközöknek köszönhetően meg is előzhetőek ezek a balesetek!

A közúti forgalom ellenőrzése során a közlekedés legvédtelenebb résztvevőit, a gyalogosokat és kerékpárosokat is ellenőrzik a rendőrök, és ha a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban valamilyen hiányosságot tapasztalnak, akkor a láthatóságot növelő fényvisszaverő eszközöket adnak át részükre.

A gépjárművek ellenőrzése során többek között megvizsgálják a világító és jelző berendezéseiket, a szélvédőüveg és lámpatestek tisztaságát, a gumiabroncsok állapotát és az ablaktörlő berendezések megfelelő működését.

A Sárospataki Rendőrkapitányság láthatósági kampányának elsődleges feladata, hogy figyelemfelhívó tevékenységet folytasson a világítási szabályok betartására és a fényvisszaverő eszközök/ruházatok viselésének fontosságára. Az ellenőrzéseik célja, hogy ezáltal kevesebben váljanak baleset áldozatává.

A kampánnyal kapcsolatos bővebb információk találhatók a WWW.latnieslatszani.hu, a www.police.hu, és a www.baleset-megelozes.eu weboldalakon.

Feltöltő

Fel