Segítség…hiszti!! Pszichológus volt a vendég a baba-mama klubban

Csütörtök délelőtt tartotta a baba-mama klub októberi összejövetelét a könyvtárban. Vendégünk Hanuderné Tamaska Tünde klinikai szakpszichológus volt, akivel a kisgyermekes szülők életét megnehezítő hisztiről beszélgettünk.

A hiszti az a probléma, ami a legtöbb szülőt tanácstalanná teszi. “Mitől lett ilyen hisztis a gyerekem? Hol tanulta ezt a viselkedést? Hogyan szabaduljak meg tőle azonnal?” – teszik fel a kérdést. Csodamódszerek nincsenek, ha azonban a probléma mélyére nézünk felismerhetjük azt a megoldást, ami a saját gyermekünknél leginkább beválik. Minden gyereknek van hisztis periódusa, kinek hosszabb, kinek rövidebb. Vannak napok, amikor különösen nehéz elviselni, máskor híre-hamva sincs, de minden gyermekre jellemző, ezáltal egyik kisgyermekes anyuka vagy apuka számára sem ismeretlen fogalom.

A kicsik még nemigen tudják, hogyan kezeljék az érzéseiket. Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy hisztizni kezdjenek. Nagy változást él át a gyermek kétéves kora körül. Attól fogva, hogy világra jött, a szülei minden kívánságát lesték. Ha mondjuk sírt, rögtön mellette voltak. „Csak nem beteg? Talán éhes? Meg kell nyugtatni? Tisztába kell tenni?” Mindent megtettek, hogy jobban érezze magát. És ez így is van rendjén, hiszen egy csecsemő teljesen a szüleire van utalva.

Aztán úgy kétéves korában a gyermek azt veszi észre, hogy a szülei ahelyett, hogy kiszolgálnák, elvárják tőle, hogy viselkedjen úgy, ahogy ők szeretnék. Ráébrednek, hogy ők is saját akarattal rendelkező önálló lények. Hatalmas felfedezés és változás ez a kicsik életében, aminek egyre nagyobb és határozottabb hangot adnak – az akaratukkal ellenkező dolgokra a legtöbben hisztivel válaszolnak. Idővel általában minden gyermek hozzászokik, hogy a szülei nemcsak gondoskodnak róla, hanem nevelik is, de addig számtalanszor próbára teszik a szüleik türelmét.
Minden szülő vágyik arra, hogy jól tudja kezelni a hisztirohamokat, de sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy mit is kellene ilyenkor tenni. Mit tehetünk? Hogyan kezeljük? Megelőzhetjük egyáltalán?

Vendégünkkel ezeket a kérdéseket jártuk körül. Hosszan és részletesen beszélgettünk a hiszti fajtáiról. Mi okozhatja, mit tegyünk ha bekövetkezik, hogyan előzhetjük meg, hogyan viselkedjünk mi szülők, mit ne tegyünk soha. Sok praktikus tanácsot hallhattunk Tündétől. Vendégünk segítségével példákon keresztül illusztrálva próbáltuk megérteni ezt a nehéz és embert próbáló dolgot, amely megviseli a gyermekeket és a szüleiket egyaránt. Az anyukák saját tapasztalataikat is bátran megosztva, Tünde segítségével és tanácsaival próbálták segíteni és biztatni egymást. Szó volt a türelemről, önismeretről, következetességről, az elterelésről, a ráhagyásról, a megnyugtatás különböző lehetőségeiről. A szülők egymás és a nagyszülők közötti hisztikezelési összhang fontosságáról is beszélgettünk. Szó volt arról is, hogy milyen jelek esetében célszerű szakember segítségét kérni. A téma szinte kimeríthetetlen volt. Köszönjük szépen vendégünknek, Hanuderné Tamaska Tündének hogy eljött hozzánk és megosztotta velünk gondolatait.
Míg az anyukák beszélgettek, a babák most is, mint mindig vidáman játszottak, ismerkedtek, barátkoztak egymással a játszószőnyegen.

Legközelebb november 28-án találkozunk!

Hisztiről szóló könyvek gyerekeknek és szülőknek
• Berg Judit: Hisztimesék
• L. Molnár Edit: Mese a kislányról, aki nem akart felnőni – és más történetek
• Lackfi János: Bögre család
• Michelle Kennedy: Ebadta kölyke hisztizik – 99 jó tanács szülőknek és nagyszülőknek
• Eileen Hayes: A hiszti… – A szülők iskolája
• A hiszti – Szülők könyve, Szalay Könyvkiadó, 2008.

Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros

Feltöltő

Fel