Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére és az áldozatokra emlékezett november 4-én a Sárospataki Wass Albert Kör

November 4. szomorú dátum a magyarság naptárában. A második Orbán-kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének napját. A Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK) idén a Wass Albert parkba szervezett megemlékezést ebből az alkalomból. A szakadó eső ellenére többen is úgy érezték, hogy fejet kell hajtaniuk a forradalom hősei és áldozatai emléke előtt. Az egyesület tagjai mellett megjelent az eseményen Aros János polgármester és Sikora Attila alpolgármester is.

Miután az emlékezők elhelyezték mécseseiket az emlékkő előtt, a megjelentek felidézték a 63 évvel ezelőtt történteket. 1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, melynek célja a forradalom leverése volt. A Szabad Kossuth rádió november 4-én többször és több nyelven sugározta Nagy Imre miniszterelnök drámai hangvételű szózatát:

Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.”

A Vörös Hadsereg azonban lefegyverezte a laktanyákban állomásozó egységeket, a felvezényelt páncélos hadtestek pedig bevonultak a városokba. Budapesten és az ország számos pontján elkeseredett fegyveres harcokat folytattak még napokig a forradalom hívei, ám a hatalmas túlerő végül győzedelmeskedett a magyar szabadságharc felett. A hatalom hamarosan az áruló Kádár János vezette kormány kezébe került, és megkezdődött a kommunista diktatúra restaurációjának időszaka. S kezdetét vette a megtorlás is, amely során több embert végeztek ki, mint 1849-ben. A több száz kivégzett mellett ezreket börtönöztek be és mintegy 200 ezren voltak kénytelenek elhagyni hazájukat.

Wittner Mária szabadságharcos, elítélt erről így beszélt 2007. október 23-án az Astoriánál:

A kegyetlen bosszú haláltáncát járta. A félelmet akarták elültetni a társadalom zsigereiben. A börtönök megteltek, az őrség jelszava a régi: a politikai elítéltet ne csak őrizd, hanem gyűlöld is. E gyűlölet szellemében folyt a megtorlás a szocialista halálgyárban. Az akasztás futószalagon történt, vagy ahogy ők mondták: körmenetben kell akasztani. Nap mint nap folyt az akasztás, olykor egymás után több is.

A jelen lévők rájuk emlékeztek: az áldozatokra, a mártírokra, azokra a hazafiakra, akik életüket és szabadságukat áldozták egy szabad, független és demokratikus Magyarországért.

Fejet hajtunk 1956 hősei előtt, akik vérüket adták egy szuverén Magyarországért!

“Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig születnek újak.”

Sárospataki Wass Albert Kör Elnöksége

(Fotók: dr. Pándy-Szekeres Dávid)

Feltöltő

Fel