Bélyeggyűjteménnyel gazdagodott a sárospataki cserkészcsapat

Szokatlan és váratlan ajándékot kapott a Sztárai Mihály cserkészcsapat Déry Zoltán Özvegyétől. Megajándékozta a cserkészcsapatot Déry Zoltán bélyeggyűjteményével.

A cserkészek számára nem megszokott tevékenység a bélyeggyűjtés, de ezek az apró kis papírlapocskák megannyi ismeretet hordoznak kultúráról, történelemről, honismeretről, vagy akár tudományról. Rajtuk keresztül többek között megismerhetjük történelmünket, nagyjainkat is. A legutóbbi cserkészfoglalkozáson megemlékeztek a cserkészek az Aradi vértanúkról és az 1956-os eseményekről is. A bélyegek segítségével idézték föl történelmünk eme szomorú, de felemelő eseményeit. Ezután, ha a bélyegeken keresztül idézik föl történelmünk dicső napjait, egyúttal megemlékeznek Déry Zoltánról is, akinek szeretete Sárospatak és Magyarország iránt példa értékű a cserkészek számára.

Az alkalom azonban nem ért véget a megemlékezéssel. A cserkészek ezután a tűzrakás és tűzgyújtás rejtelmeivel ismerkedtek meg. Tűzmagot és tűzfészket készített minden jelölt és cserkész, természetesen papír nélkül, csak természetes anyagok felhasználásával, így nyírfakéreggel segítették az égés folyamatát. Ennek köszönhetően mindenkinek sikerült begyújtani a tűzmagját. Amikor pedig égett a tűz előkerültek a kenyérpirító eszközök: cserkészliliom, pásztorbot, vasmarok, és a többi minta. A szomjukat pedig a cserkészek frissen készített teával oltották. Játékkal ért véget a cserkészdélelőtt, az összegyűjtött falevelek szivacsként szolgáltak, amikor a cserkészek különböző ugrásokat mutattak be. A foglalkozást a zászlólevonás zárta, ami alatt a Kossuth nóta csendült fel.

Dr.  Nagy György, helyettes cserkészparancsnok, 763, sz. Sztárai Mihály cs.cs.

Feltöltő

Fel