Sárospatakon is megünnepelték a szabadságot

A rendszerváltásra, Magyarország és Közép-Európa szabadságának, függetlenségének visszanyerésére emlékező, több mint két évig tartó rendezvénysorozatot indított idén március 15-én a kormány. A 30 éve szabadon elnevezésű emlékév a szovjet csapatok kivonásának 30. évfordulóján zárul majd.

Az országos programsorozat célja többek között az is, hogy megismertessék az 1989–1990-es évek eseményeit azok körében is, akik életkoruknál fogva még nem tapasztalhatták meg Magyarország szabaddá válását. E program részeként október 10-én Sárospatakon tartottak Szabadságkoncertet.

A megjelenteket Sárospatak polgármestere köszöntötte kiemelve, hogy az, ami ma természetes, hogy szabadok lehetünk saját országunkban, nem volt mindig így. Sokan, sokat tettek érte, hogy megvalósuljon a rendszerváltozás, ami lehetővé tette Magyarország és benne Sárospatak megerősödését – tette hozzá Aros János.

Az este során vette át a Sárospatak Váron Önkormányzata által adományozott Pro Urbe Emlékérmet Dr. Bolvári-Takács Gábor, pataki öregdiák / 1981-85 sárospataki Rákóczi Gimnázium, angol tagozatára járt/, a Zempléni Múzsa társadalomtudományi és kulturális folyóirat alapító főszerkesztője, a Táncművészeti Egyetem rektora.

Az este a díjátadást és Aros János polgármester úr köszöntője után fergeteges koncertekkel folytatódott megidézve a rendszerváltoztatás örömét és felszabadultságát, a szabadság és függetlenség visszaszerzésének érzését Varga Miklós, László Attila, a Bagossy Brothers Company és a Sárospataki Magyar Ifjak közreműködésével.

A rendezvényt a 30 éve szabadon Emlékbizottság támogatta.

Fotó: Molnár Dániel Tamás

Feltöltő

Fel