Sárospataki központtal valósult meg egy Bodrogot és a határtérséget érintő természeti és kulturális pályázat

Sárospataki központtal valósult meg egy a határtérséget érintő természeti és kulturális pályázat. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a szlovákiai Abara Község Önkormányzata közösen valósította meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban elnyert, a határtérség vonzerejének növelése, a közös természeti és kulturális értékeken alapuló minőségi turizmusfejlesztés célját szolgáló pályázatot.

Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a programról elmondta, a „Vízi élményútvonal megvalósítása a Bodrog és eredetfolyói mentén” projekt 2,612 millió euró vissza nem térítendő támogatásban részesült. A 2017-2019 között megvalósuló közös, magyar-szlovák projekt egy aktív ökoturizmusra épülő komplex attrakciócsomag kifejlesztését és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítését célozta meg. A Bodrogon és eredetfolyóin  – elsősorban az országhatár és Tokaj közötti 48 kilométeres folyószakaszon – , valamint a Bodrogzug csatornáin évente mintegy 14-15 ezer turista csodálja meg ezt a természeti értékekben bővelkedő tájat.

A beruházás záróeseményén, kedden, Sárospatakon arra hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter, hogy a természetbe történő beavatkozás soha nem lehet öncélú. Jó példa erre ez a fejlesztés is, amely egyszerre szolgálja a környezeti értékek védelmét és az emberek rekreációs céljait – mondta Nagy István. A beruházásnak köszönhetően új túraútvonalakon és látogatóközpontokban ismerhetik meg az érdeklődők az Aggteleki Nemzeti Park értékeit.

A Sárospatak belvárosában kialakított oktató- és látogatóközpont pedig egy komplex természetvédelmi interaktív foglalkoztató kiállítással várja a látogatókat, ahol bemutatják a tájegység turisztikai és természeti látnivalóit is. A Pavletits-házként ismert épület kulcsait Aros János polgármester adta át Nagy István agrárminiszternek. Sárospatak polgármestere köszöntőjében azt mondta, örömére szolgál, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága Sárospatakon alakította ki új központját és interaktív foglalkoztatóját. A polgármester hozzátette, Sárospatak Város Önkormányzata egy TOP pályázati forrásból “A Bodrog varázsa” nevű programból szintén fejleszti a Bodrog kínálta lehetőségeket, hiszen a folyó adottságai még korántsem kihasználtak, komoly turisztikai potenciált jelentenek.

Sárospatak és a Bodrog folyó külön-külön is értékesek, de együtt igazán vonzó látnivalót kínálnak a turistáknak – mondta Dr. Hörcsik Richárd. Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője kiemelte, a folyó turisztikai célú hasznosítása mellett a másik fontos feladat a folyó tisztaságának fenntartása. Ehhez nemzetközi együttműködésre lesz szükség – tette hozzá.

A projekt részeként a vízi útvonalakat jelentős mértékben, és az eddiginél hosszabb szakaszon járhatóbbá tették, kitisztították a csatornákat, valamint vízi átemelőket és kikötő pontokat létesítettek. Mindezeken túl kerékpáros és lovas túraútvonalat alakítottak ki a magyar oldalon több mint 32 kilométeren,míg a szlovák szakaszon 12 kilométeren. Az útvonalakon 14 darab madármegfigyelő tornyot állítottak fel, valamint 10 darab esőbeálló és lovas pihenőhely, 20 tűzrakó hely és mintegy 100 darab tájékoztató és útba igazító tábla áll a látogatók rendelkezésére.

A látogatókat öt újonnan kialakított információs-bemutató központ is várja. A zalkodi vízibázison, valamint a szlovákiai Abarán az érdeklődők megismerkedhetnek a térségben hagyományosnak számító halászat történetével és jelenével. A szlovák oldalon az ismeretterjesztést egy rövidebb és egy hosszabb tanösvény is lehetővé teszi.

A Bodrog folyó partján, Szegiben a látogatóközpontban kialakított méhészeti kiállítás egyik célcsoportja az iskolás korosztály. A tárlat célja a méhészettel kapcsolatos ismeretek terjesztése, a méhekkel szemben táplált előítéletek eloszlatása és a természetes körülmények között termelt méz népszerűsítése. A látogatóközpontban a kiállítás mellett elérhető a kaptárlevegős terápia, amely a légzésszervi megbetegedések és allergia egyik természetes gyógymódja.

A Sátoraljaújhelyhez közeli Long-erdei tájház kikötőpontja lesz a vízi-, kerékpáros- lovastúra útvonalaknak, valamint a nemzeti park szakemberei terepi foglalkoztatási lehetőséget is biztosítanak az iskolás korosztálynak.

Fotó: Fekete István

Feltöltő

Fel