Fokozatosan történik az utak, járdák felújítása

A hétköznapok minőségét számos tényező határozza meg. Ilyen tényező az is, hogy amikor közlekedésről van szó, azt megfelelő minőségű utakon lehessen megtenni. Ne kelljen kátyúkat kerülgetni, figyelni az úthibákra, csak haladni.

Haladni kell minden közlekedőnek több évtizede elkészült utakon. Melyek állapota hol jobb, hol rosszabb. Sárospatakon is elmondható: kell törődni az úthálózat állapotával. Fontos megjegyezni, minden településen külön kell választani a helyi önkormányzat valamint a Magyar Közút által fenntartott szakaszokat. Ki az egyiket, ki a másikat tudja karbantartani, fejleszteni. Egyéni szinten mindenkinek gondot okoz a saját utcája, vagy az általa gyakran használt út állapota – mondta Aros János. Sárospatak polgármestere megjegyezte, az elmúlt években számos utat sikerült felújítaniuk saját erőből vagy állami források bevonásával. Fontos fejlesztés volt, hogy a Magyar Közútnak közel 5,4 kilométer hosszúságban sikerült pályázati támogatásból megújítania a városon áthaladó főútvonalat, ezzel a Wesselényitől egészen a vajdácskai elágazásig kiváló minőségű a közlekedés feltétele. Szintén „közutas” fejlesztés volt a Táncsics utca korszerűsítése.

2018-ban kezdődtek a munkálatok

Saját beruházásban – tapasztalva az utak rossz állapotát – évente 5-6 utcát tudunk felújítani. Ezt még 2016-ban kezdtük el. Az eltelt évek alatt felújítottuk a „kis” Katona Józsefet, a Vak Bottyán utca Zrínyi utca és Lavotta utca közé eső szakaszán útépítés és csapadékvíz elvezetés kiépítése történt meg, Vörössipkások, Szeles, Simándi, Bocskai István, Szemere, Komáromi, Határ út korszerűsítése történt meg.

Idén a Szabó József újult meg, előtte természetesen a régi ivóvízrendszert is kicseréltük. A napokban elkészült a Dorkói út önkormányzati tulajdonú szakaszának felújítása is. Ezek együttesen közel 4 kilométernyi belterületi utat jelentenek. Ezek mellett számos helyen alakítottunk ki új parkolókat is: Hild téri gyeprácsos parkoló kialakítása, az Erdélyi János u. és Vörössipkások útja közötti gyeprácsos parkoló kialakítása történt meg, a József Attila utcán várakozósáv építése zajlott, míg idén a Lavotta J. utca 59 – 61. sz. előtti területen parkoló-állások létesítése és járdaépítés valósult meg önkormányzati forrásból.

Teljesen új út épül Végardón

Nagy munkát fog jelenteni a mintegy 500 millió forintból megvalósuló Herceg Ferenc utca felújítása. Egészen pontosan újjáépítése  – tette hozzá Aros János. Itt egy olyan útról beszélünk, aminek nincs alapja, e miatt mostanra úgy néz ki, mint egy kockás terítő. A pályázat részeként felbontjuk az egészet, új alap készül, át kell helyezni a közvilágítást, az út építése mellett kerékpárutat is kialakítunk és ezzel egy széles, hosszú évekre jól használható utat fogunk kapni. A folyamat viszont lassan halad. Közbeszerzési eljárás kiírására volt szükség, az út szélesítése miatt a telek tulajdonosokkal meg kellett állapodni, a közművek ügyében számos tervezői egyeztetésre volt szükség. Mára minden engedély, megállapodás a birtokunkban van. A kezdés viszont 2020 tavaszára biztosabbnak látszik. Aros János kiemelte, ha most őszre felvágják az utat és elkezdik a munkálatokat, megérkezhet a rossz idő, ami rossz minőségű kivitelezést eredményezhet. Éppen ezért sokkal valószínűbb, hogy jövő tavasszal kezdődik a munka, a nyári szezon kezdetére teljesen megújul ez a turisztikailag is fontos útvonal. A Tengerszem pályázat részeként a Botkő és a Tengerszem között is új út épül, szintén kerékpársávval.

Útfelújítást is hoz a szennyvízberuházás

Bartók Béla, Zrínyi, József Attila, Németh László, Petőfi és Borsi utca. Ezen utcák a jelenleg is folyamatban lévő szennyvízberuházás miatt több helyen is át lettek vágva a munkálatok miatt. Az biztos, a 2,8 milliárdos szennyvízberuházásra nagy szükség volt, a régi rendszer már inkább bosszúságot okozott mindenkinek, egyre nehezebben töltötte be szerepét. A munkák miatt viszont több utcát is felvágtak, jelenleg az ideiglenes helyreállítás történt meg. A pályázatban a felvágott szakaszok aszfaltozása szerepel, de egyértelmű, az kevés a kialakult helyzetben. Ezért döntött úgy önkormányzatunk, hogy saját forrásból a fentebb említett utcákat teljes egészében újra aszfaltozzuk. A közbeszerzési kiírást már megtettük, várjuk az eredményét, azt követően rendbe tesszük ezeket a forgalmas utcákat is.

Az útfelújítások között 2020-ban biztosan szerepel a Kassai utca. Erre a Belügyminisztériumtól a napokban 28,6 millió forintot nyert a város, amit még ki kell egészíteni, de erre a saját erő rendelkezésre áll. A külterületi utak rendbetétele is folyamatosan megtörténik.

Jó lenne egyben rendbe tenni a pataki utakat, ezt gondolom mindenki szeretné. Látni kell viszont, hogy ez hatalmas, akár több száz milliós tétel lenne, ekkora összeg egyszerre nem áll rendelkezésre az önkormányzatnál. Éppen ezért tartjuk a korábbi ütemet és évente öt-hat utcát biztosan felújítunk – mondta Aros János.

 

 

Feltöltő

Fel