A Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely 45 éves jubileumi kiállítása nyílt meg az Újbástya Rendezvénycentrumban

A Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely 45 éves jubileumi kiállítása nyílt meg az Újbástya Rendezvénycentrumban.

Díszítőművészeti Kör néven 1974-ben alakult tárgyalkotó csoport ünnepelte születésnapját a szeptember végén nyíló kiállítással. Fráter Józsefné, Éva néni vezetésével elindult közösség a magyar és Kárpát-medencei tájegységek motívumvilágát és öltéstechnikáját ismerte meg, munkájukat a tudományos alaposság és kézműves precizitás jellemezte. Ezt az örökséget vitték tovább Kerülő Jánosné, Ilonka néni és Gondáné Tarr Katalin szakkörvezetők idejében is. Alkotásaikat rendszeresen zsűriztették, minősített munkáikkal mindig is részesei voltak országos szakmai kiállításoknak, pályázatoknak. Eredményeiket nemcsak a gyarapodó oklevelek, hanem az egyre bővülő, más népművészeti egyesületekkel való közös munka jellemezte. A kört 2009 óta Koscsó Istvánné vezeti, Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely néven 2010 óta tevékenykednek. A közösség fejlődését számos hazai és nemzetközi elismerés, országos kiállítások különdíjai is jelzik. A Hímzőműhely „meghódította” a határon túli területeket, így a „Reformáció 500” évfordulóra készített úri hímzésekből álló kiállításuk Sárospatak mellett megörvendeztette Kolozsvár, Nagyenyed, Szilágysomlyó és a felvidéki Nagykapos lakóit is. A Kolozsvári Magyar Napoknak éppúgy résztvevői, mint a Budavári Mesterségek Ünnepének. Az elért népi iparművész címek mellett fontos jellemzőjük egymás munkájának megbecsülése.

Az évfordulós rendezvényen elsőként Aros János polgármester köszöntötte a csoportot, kiemelve a civil közösség erejét, és azt a munkát, amelyet Patak jó hírnevének öregbítése érdekében végeznek. A város első embere elismerő oklevéllel köszönte meg a több évtizedes eredményes, a város határain túl mutató munkát.

A kiállítást Pocsainé dr. Eperjesi Eszter református lelkész ajánlotta a közönség figyelmébe. Kiemelte, hogy a magas színvonalú szakmai munkát az egyes tájegységekre jellemző néprajzi ismeret alapozza meg és az elkészült alkotásokat a tervezéstől a befejezésig a minőség jellemzi. Az alkotó csoport tevékenysége az egyéni sikerek mellett összeadódva a közösséghez tartozást és a nemzeti összetartozást is segíti.

Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója hangsúlyozta a csoportban érvényesülő felnőttkori tanulás, valamint a közösen átélt élmények fontosságát. Emlékeztetett arra, hogy a heti rendszerességgel tartott alkalmakon túl, szakmai nyári táborok, kirándulások, névnapi együttlétek színesítik a hímző asszonyok tevékenységét. A fenntartó intézmény nevében tortával, virággal köszöntötte a kör tagjait.

Az ünnepséget a Bodrog Néptáncegyüttes műsora színesítette.

A kiállítás október 30-ig látogatható az Újbástya Rendezvénycentrum, Urbán György kiállítótermében.

Csatlósné Komáromi Katalin beszámolója.

Feltöltő

Fel