Daloltunk, táncoltunk, vígan voltunk a baba-mama klubban

Csütörtök délelőtt találkoztak újból a mamák és babáik a Baba-mama klubban a könyvtárban. A mondókák, gyermekdalok világába látogattunk el Darmos Éva néptáncpedagógus segítségével és vezetésével.

Nincs a világon szebb, boldogabb, meghittebb érzés annál, mint amikor megszületik gyermekünk, és az ölünkben tarthatjuk. Átöleljük, és Ő biztonságban érzi magát. Az ölbeli játékok (lovagoltatók, hintáztatók, jártatók, altatók, stb.) fontos pillérei egy anya-gyermek, apa-gyermek, nagyszülő-gyermek kapcsolatnak. Érdemes a nap folyamán keresni egy olyan nyugalmas időpontot, amikor 5-10 percben csak egymásra figyelünk. A rövid, ritmikus mondókák szórakoztatják, tanítják a gyermeket, az együttlét, a testközelség pedig érzelmi biztonságot ad ehhez. A játék csemeténk szinte minden érzékszervét bevonja a fejlődésbe. Mondókázás közben fejlődik a gyermek képzelőereje, megismerkedik az őt körülvevő világgal, a természettel, az állatokkal, és ami a legfontosabb, saját anyanyelvével is. A kisgyermekek nagyon élvezik a dallamos szövegeket, amelyekkel új tudást is magukba szívhatnak. A mondókák akkor a leghatásosabbak, ha valamilyen játékkal, mozgással is társulnak.

Az ölbeli játékok és mondókák fejlesztik a testtudatot, a nyelvérzéket, a beszédértést, a szókincset, a ritmusérzéket, az egyensúlyérzéket, a koncentrálás képességét és segít megismerni a világ dolgait. A lényegük a közös és önfeledt együttlét, mely érzelmi biztonságot nyújt, azaz egy biztos ugródeszkát az élet későbbi örömeihez és megpróbáltatásaihoz. Ez az amit, régen tudtak, ma pedig érdemes újra megtapasztalnunk.

A délelőtt folyamán vendégünk segítségével felelevenítettünk számos ismert mondókát, dalocskát, versikét. Kipróbáltuk a versikékhez illő mozgásokat is, kezünkkel-lábunkkal mutogatva a versikéket. Nagyon vidám móka volt. A mondókák, dalocskák, versikék nagyon szórakoztatóak voltak a picik és a mamák számára is. Öröm volt látni a sok-sok mosolygó, kacagó kisbabát és az anyukák boldog arcát.

Majd  megszólalt a zene és táncba kezdett a jókedvű társaság, a gyerekek nagy örömére. Perdültünk-fordultunk, körben járva, helyben ropva, párban is táncoltunk, tapsoltunk és vígan voltunk kifáradásig. Aztán pihenésképpen jót beszélgettünk a népzene és néptánc ismeretének, megismerésének fontosságáról. A néptáncolás elkezdésének optimális időszakáról, lehetőségeiről városunkban. A tánc és a közösség személyiségformáló hatásairól is szó esett. Majd Éva a kismamák kérdéseire is válaszolt.

Köszönjük szépen vendégünknek Darmos Évának a közreműködést, nagy élmény volt ez mindnyájunk számára! A sok mozgás és tánc után a babák kicsit megpihentek, aztán újult erővel birtokba vették a játszószőnyegen lévő játékokat, könyveket és megindult a vidám ismerkedés, játék, könyvlapozgatás. A mamák pedig kötetlenül beszélgettek, tapasztalatokat cseréltek.

Újból játékok adományozása történt a klubunk számára. Köszönjük szépen Komlóné Varga Szabina felajánlását!

Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros

Feltöltő

Fel