A nagybányai Főtér Fesztivál díszvendége volt Sárospatak

A Nagybánya és Nagybánya-környéki magyarság évente megrendezett kulturális és szórakoztató rendezvénysorozatára kapott meghívást városunk. A szeptember 16 és 22 között zajló programok idén is a magyar közösségtudat, a magyar kultúra megőrzését és a közösség erősítését tűzte ki célul. A tizennegyedik Főtér Fesztivál alapkoncepciója a hagyományok és a modern irányzatok közös megjelenítése volt.

A Nagybányán működő Teleki Magyar Ház közel tíz éve áll kapcsolatban A Művelődés Háza és Könyvtárával, amely egyben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Észak- Magyarországi képviseleti pontja is. Az eddigi közös munkát képzőművészeti kiállítások, csereprogramok, közös projektek jellemezték. Ennek is köszönhető, hogy idén Sárospatak lett az a magyarországi település, amelynek a fesztivál szervezői több bemutatkozási lehetőséget biztosítottak.

A nagybányai Főtér Fesztivál vendégei részesei lehettek olyan borkóstoló estnek, amelyet a sárospataki Hegyközség borászai tartottak a Teleki Magyar Házban. A Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely kiállítása a Magyar Házban, míg Lenkey-Tóth Péter alkotásai az István Szállóban voltak láthatók. A Művelődés Háza Kamarakórusa mellett a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tehetséges diákjai és művésztanárai is felléptek. A Főtér Fesztivál pénteki megnyitóján Aros János köszöntötte a vendégeket és adta át a sárospatakiak üdvözletét a nagybányai magyar közösségnek. A Főtér Fesztivál záró napján fergeteges sikert aratott a Bodrog Néptáncegyüttes „Ej te bor, hol termettél?” című műsora a Szikes zenekar kíséretével. 

A három napon át nyitva tartó sárospataki standon a látogatók játékos formában szerezhettek ismereteket városunkról, kreatív és művészeti játszóházban dolgozhattak együtt a Városi Könyvtár, a Foltos Pille Foltvarró Kör és a Képtár munkatársaival. Sárospatakra jellemző ajándéktárgyak vásárlására éppúgy volt lehetőség, mint személyes élmények, benyomások megosztására.

A rendezvény mind a hazai, mind a határon-túli média vonatkozásában széles megjelenést biztosított Sárospatak számára is.

 

Feltöltő

Fel