Nemet mondtak az uniós támogatások csökkentésére a V4-ek európai ügyekkel foglalkozó bizottságai

Elfogadhatatlannak nevezték a tagországok rendelkezésére álló pénzügyi források 20 százalékos tervezett csökkentését a következő hét éves európai uniós költségvetési ciklusban a Visegrádi Négyek országainak európai ügyekért felelős bizottságai hétfőn, Sárospatakon megtartott tanácskozásukon.

Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP) a magyar parlament európai ügyek bizottságának elnöke a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság elnökének megválasztása is rámutatott arra, hogy Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország együttműködése meghatározó kérdésekben is érvényre tudja juttatni a V4-ek érdekeit. A hétfői megbeszélésen is több kérdésben sikerült közös nevezőre jutniuk – mondta.
Egyebek mellett úgy döntöttek: arra biztatják kormányaikat, hogy emeljék fel hangjukat a kohéziós és mezőgazdasági források tervezett csorbítása ellen, amely minden tagországot érint. A bizottsági elnök kifejtette: az érintett országok eddig is éltanulói voltak az uniónak, vagyis jelentős összegeket költöttek az elmaradott térségek felzárkóztatására. Példaként említette az észak-magyarországi régióból a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasúti szakasz villamosítását, amely továbbfejlesztési lehetőséget kínál Szlovákiába, valamint azon keresztül Lengyelországba és Csehországba. Megemlítette az M30-as autópálya most épülő, több mint 30 kilométeres szakaszát is, amely a Baltikumot és a Balkánt összekötő Via Carpatia úthálózat fontos része. Ezért is tartják érthetetlennek a források csökkentését – tette hozzá Hörcsik Richárd. Hozzáfűzte: ugyancsak ellenzik a támogatások különböző feltételekhez kötését, mivel ilyen kitétel nem szerepel a Lisszaboni szerződésben.

A tagországok mindezeken túl foglalkoztak a közös turisztikai lehetőségekkel is. A megbeszélést a közösen elfogadott nyilatkozat aláírása zárta.

Bódisz Attila

Feltöltő

Fel