Tartalmas programok, sok látogató A Művelődés Háza és Könyvtára nyári rendezvényein

A Művelődés Háza és Könyvtára nyári eseményeinek sorát az április 30-án rendezett By Alex koncert nyitotta. A fiatal előadóművész sokakat csalt ki a Vízikapui színpadhoz, amely idén a szabadtéri rendezvények bázisa volt. A közel ezerfős közönséget Aros János Sárospatak Város polgármestere köszöntötte, aki a nyár további rendezvényein is elsőként üdvözölte a résztvevőket.

A Bodrog Néptáncegyüttes 65 éves születésnapját május 25-én, Bodrog Családi Nap keretében ünnepelték a táncos generációk. A sok programelemből álló eseményen a jelenlévők megemlékeztek az alapító Sípos Györgyről, megtekintették az utánpótlás csoportok műsorát, illetve Herczku Ági koncertjét a Szent Erzsébet Ház udvarán. Másnap a Városi Könyvtár szervezésében zajlott a Gyermeknapi Kölyökbuli, melynek a Szent Erzsébet utca árnyas fái és a Képtár előtti tér kiváló helyszínt biztosítottak.

A XXVII. Pünkösdi Gyermektánc Találkozó dátuma június 8. volt.A közel kétórás műsor új helyszínen, a Képtár és a Farkas Ferenc AMI udvarán kialakított szabadtéri színpadon zajlott, több sárospataki csoport, két sátoraljaújhelyi gyermekcsoport, a szlovákiai Buzitáról érkezett magyar gyermektáncegyüttes, a vajdácskai Kaláris Gyermektánccsoport, s idén először a Lulugyi Roma Gyermek Néptánccsoport közreműködésével. A mintegy 300 néző színes palettáját láthatta a felvidéki, magyarországi és erdélyi táncoknak. Közel kétszáz táncos lépett fel, majd ezt követően táncházzal zárták a gyermekek e forró nyári délutánt.

Pünkösd Vasárnap középkori vásári forgatag várta a látogatókat. A délután a Pavane Zászlóforgató Csoport felvonulásával és műsorával vette kezdetét, majd a Huncutka Bábszínház, valamint Bartha Tóni bábelőadásai, a Langaléta Garabonciások gólyalábas műsora, a Kócos Cirkusz előadásai, valamint a Hotyek család kádármesterség bemutatója, és a Lorántffy Zsuzsanna Hímzőkör tagjainak bemutatója szórakoztatta a kicsiket és a nagyobbakat. A harci játékokat kedvelők a Sárospataki Lovagok Egyesületének szervezésében bajvívó bemutatókat láthattak, valamint a Bodrog Néptáncegyüttes táncosainak segítségével az íjászatot is kipróbálhatták. E tartalmas napot Brassótól Brüsszelig címmel Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás koncertje zárta.

A Sörfesztivál június 14-15-én zajlott, helyi zenekarok és meghívott előadók közreműködésével. Idén a tavalyitól kevesebb sör fogyott, viszont annál több szúnyogirtó.

A Kertmozi – mint új nyári attrakció – június 17-én nyitotta meg kapuit. Az intézményen belül is nagy várakozás előzte meg az új szolgáltatást. Az idei tapasztalatok alapján tervezhetőbbé válik a jövő nyári szezon, bár az időjárás sokszor hagyta cserben a mozisokat.
A hónap végén az Újbástya Rendezvénycentrum kiállító termében nyílt meg az Izmír-Tokaj-Hegyalja fotókiállítás. Demeter Ervin B-A-Z. Megyei kormánymegbízott mellett Dr. Stumpf István alkotmánybíró nyitotta meg a két ország kapcsolatát bemutató kiállítást.

A Pataki Öregdiák szobránál június 29-én köszöntötték az alma mater volt tanulóit. Az egybegyűltek Dr. Komáromi Éva emlékbeszédén kívül táncos-verses összeállítást hallottak. Az idei koccintáshoz Goreczky Gergely a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója biztosította a tokajit. A közös fotózások, beszélgetések tették kerekké ezt a délutánt.

A Sárospataki Hegyközséggel karöltve valósította meg A Művelődés Háza a XVIII. Sárospataki Borversenyt, amelyen rekord tételt bíráltak el. A Borfesztivál délelőtti szakmai programját a Hegyalja Televízióról szóló média konferencia követte. Az első napon a Bohém Ragtime Band és az Emelet koncert szórakoztatta a közönséget. A fesztivál második napján, a Patakon jól ismert Hot Jazz Band lépett színpadra, őket Balázs Klári és Korda György követte. A borkedvelő közönség tizenegy borászat kínálatából válogathatott.

Az időjárás a Borfesztivál idején is okozott némi fejtörést, de július 27-én a Dolly Plusssz koncert napján sokáig úgy tűnt, hogy a közel hatszáz megváltott jegy tulajdonosai nem tudnak felhőtlenül – eső nélkül – szórakozni. A nap végére mégiscsak elállt az eső és Dolly csapata másfél órás koncerttel ajándékozta meg a kitartó közönséget.

A Művelődés Háza és Könyvtára csapata az eddig felsoroltak után tizenegy napon át a XVIII. Zempléni Fesztivál rendezvényeinek megvalósulását segítette. Augusztus 9-től több mint 60 helyszínen voltak jelen a városi intézmény munkatársai, hogy TurjányiMiklósék által életre hívott művészeti programok megvalósulását és sikeres lebonyolítását segítsék. A fesztivál látogatói létszáma megközelíti a tízezer főt. Közülük többen visszajáró vendégek, akik régi kedves ismerősei A Művelődés Háza munkatársainak. A törzsvendégek nemcsak jegyvásárlás, turisztikai információ céljából keresik fel az intézményt, hanem sokszor személyes dolgaikról is beszámolnak egy-egy év elteltével.
A fesztivál zárása után még két nagy rendezvény várta az augusztusi hosszú hétvége vendégeit, augusztus 19-én a TNT koncert, illetve augusztus 20-án Államalapító Szent István királyunkra emlékező városi ünnepség, The BlackBirds koncert és tűzijáték.
A „titkos üzenet” dallamait ezernégyszázan hallgatták és bulizták végig, míg a másnapi tűzijáték szintén ezreket vonzott.

A nyári időszak fontos eseményei voltak még a különböző szakmai táborok. Júniusban Gyermek Népművészeti Tábor valósult meg A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében az újhutai Ifjúsági Táborban. Július végén zajlott a Zempléni Rajztanárok Alkotó Körének tábora Telkibányán. Ebben az időpontban a hímzés kultúra iránt nyitottak a Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely szakmai táborán vettek részt. A Városi Könyvtár augusztusban, Hercegkúton rendezte Kreatív Alkotó Táborát és a Bodrog Néptáncegyüttes tagjai is hagyományosan a hó végén valósították meg a Bodrog Ifjúsági Tábort.

Az intézmény nyári eseményeihez hozzá tartoznak azok a fellépések is, amelyeket a Művelődés Háza Kamarakórusa és a Bodrog Néptáncegyüttes szűkebb és tágabb környezetünkben valósított meg. Így például Tarcalon, Vajdácskán, Záhonyban, Vámosújfaluban, Erdőhorvátiban.
Az eseménydús nyári programsorozat megvalósítását támogatta Sárospatak Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap, a helyszínek kialakításában oroszlánrészt vállalt a Kommunális Szervezet és köszönet minden intézménynek és szervezetnek, kiemelve a Római Katolikus Egyházközséget, akik a programok lebonyolításában türelmes partnerek voltak.

Csatlósné Komáromi Katalin beszámolója

Feltöltő

Fel