Kisült az új kenyér, a város kenyere az MNM Rákóczi Múzeumának sütőházában

Augusztus 20-a államalapításunk,és az új kenyér ünnepe. A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma éppen ezért, már jól bevált programként kenyérsütést szervezett.

A Rákóczi-vár több különlegessége mellett az egyik, hogy rendelkezik sütőházzal, melyet nem hivatalosan Lorántffy Zsuzsanna Sütőházának is szoktak az ott dolgozók nevezni. A könnyed, szellős épületben található kemencét egy évben négyszer fűtik fel. Az év utolsó sütése augusztus 20-án történik.

A jó ízű múzeumpedagógiai programra mindig sok érdeklődő jön el, ez idén sem történt másképp. A kemencében sült házi kenyér vonzó erő tud lenni, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Előre elkészített, kovásszal készült, kiadagolt kenyértészta várta a látogatókat, amit kedvük szerint formázhattak. A megformázott pékárukra fél óra pihentetés után, további fél óra sütés várt. Azonban ez idő alatt sem unatkoztak a vendégek, mert a múzeum kenyérsütés mellett ingyenes belépőjegyekkel is készült, így díjmentesen bejárható volt a vár minden zegzuga.

A program felkeltette a M1 televízióadó figyelmét is, kétszer is történt élő bejelentkezés a sütőházunkból (10:27-kor a Ma délelőtt c. műsorban és 12:12-kor a HÍRADÓ-ban).

Köszönjük, hogy Sárospatakot, azon belül is az MNM Rákóczi Múzeumát választották Szent István királyunk napján!

Szabó Eszter

Feltöltő

Fel