Nagy sikere volt a Plasztik SE Élménytáborának Hercegkúton

A Sárospataki PLASZTIK SE negyedik alkalommal hívta Élménytáborba a gyerkőcöket július 22-26-ig. A tábornak idén is a Zemplén Ifjúsági Tábor adott otthont Hercegkúton, ahol közel ötven gyermekkel töltöttünk el egy élményekkel teli, vidám hetet. Sárospatakon kívül Bodrogolasziból, Vajdácskáról és még Amerikából is érkeztek hozzánk táborozók.

A hétfői nap a beköltözéssel, elhelyezkedéssel kezdődött. Amikor összeállt a nagy csapat, megismerkedtünk egymással, a helyszínnel, a házirenddel és kezdődhetett a programok véget nem érő sora. Az ismerkedési játékok: a labdás bemutatkozás, tanulj-taníts játék is nagyon tetszett a gyereknek. Tízórai után Csillagalakítással megszülettek a csapatok, amelyekben minden korosztály képviseltette magát. A Puffancsok, Bubi guppik, Tuti Rudik, a Boys and Girls és a Pörköltök csapat tagjai egész héten együtt játszottak, versenyeztek egymással. Volt csatakiáltás és induló választó, majd megtervezték és festéssel elkészítette minden csapat a saját zászlaját. A táborzászló elkészítése után megtörtént az ünnepélyes zászlófelvonás is. Majd a finom ebéd és a pihenő következett. Rövid szabadprogram után kezdődött a kvízjáték, ahol sok-sok érdekes és vidám feladat keretében versenyeztek a csapatok. A szógyűjtő játék és megadott szavakkal teletűzdelt vicces sztori írása is sok-sok vidám pillanatot varázsolt körénk. Az értékelés után uzsonna következett, majd szabadprogram. Vacsora és közös rőzsegyűjtés után egy nagy tábortüzet raktunk. Majd azt körbeülve dalokkal és vidámsággal, mályvacukor sütögetéssel töltöttük az időt a gyönyörű környezetben. Az esti karaoke party is szuper hangulatúra sikeredett.

Kedd reggelén a gyülekező után reggeli torna következett. A szobaszemlék és a reggeli után Natural Design kreatív játszóházat rendeztünk a csapatoknak. Egy előre kinyomtatott sémát különböző színű, alakú és nagyságú tészta szemekkel díszítettek a csapatok. A gyerekek óriási lelkesedéssel tervezték, illesztették, dekorálták és készítették el a képeket, amelyek sok-sok mosolyt csaltak a saját és társaik arcára. Nagyon ügyesek és találékonyak voltak a gyerekek. A kisebbek fonalvirágot hurkoltak, melyekből színes kartonra ragasztva  faliképek alkottunk. A játszóház alkotásaiból kiállítást rendeztünk. Majd aktív mozgással töltöttük az időt. Gecse Bianka érkezett hozzánk, aki Zumba órát tartott a táborozó gyermekeknek és felnőtteknek. A ritmusos zene, az együtt mozgás öröme átjárta a társaságot. A finom ebéd után kis pihenő és szabadprogram következett. Színezéssel,  társasjátékozással, beszélgetéssel, pihenéssel töltötték a gyerekek a szabadidőt. Majd a csapatok felsorakoztak a Falusi Olimpiára, ahol sor- és váltóversenyek keretében gyarapíthatták pontjaikat. Külön dicséretre méltó dolog, hogy egyesületünk felnőtt tagjai, anyukák és egy nagyi is a csapatok tagjaként versengett a pontokért. A feladatok között volt konzervdoboz célba dobálás krumplival, gumicsizma hajító verseny, de még talicskatoló váltóverseny is. Változatos feladatok, sok-sok kacagás, egymás buzdítása jellemezte a versengést. Este a szabadprogram után a Butkai család immár hagyományosan, Lepcsánka partyra hívta a tábor lakóit. Fantasztikusan finom krumpli és cukkini lepcsánka készült szabad tűzön, amelyek nagyon-nagyon ízlettek a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Késő este, sötétedés után Bátorságpróbára indult a csapat, amelyet most új útvonalon indítottunk. Ijesztgetés, sikongatás, nevetés tette emlékezetessé az éjjeli élményt a táborlakók és a táborvezetők számára is egyaránt.

A szerdai nap reggelén is tornával indult a nap. Majd a reggeli után Kincskereső expedícióra indultak a csapatok. Óriási izgalommal készültek a gyerekek a megmérettetésre. A feladat ismertetése után minden csapat megkapta a menetlevelet és a titkos térképet, amely vezette őket az egész falu területét érintő kalandozásra. Az előre elhelyezett megállókat fel kellett fedezni a térkép szerint, majd az ott megtalált utasítások alapján lehetett tovább haladni és gyűjteni a kódszámokat. Izgalmas, változatos feladatok következtek, melyek által bejártuk és megismertük az egész falut. A kódszámok begyűjtése után a táborba visszatérve fáradtan, de annál nagyobb izgalommal egyeztették a csapatok a megoldásaikat és nagy várakozással nyitották ki a kincsesládákat amelyekben ajándékokat és édességet is találtak az ügyes kincskeresők. A tábor Nagy Kincsesládája pedig rengeteg jégkrémet rejtett amelyet kitartásukért, ügyességükért és bátorságukért kaptak ajándékba a csapatok.
A mozgalmas és fárasztó délelőtt után délután pihenésképpen kézműveskedéssel múlattuk az időt. Papírmasé technikával hőlégballont készítettünk. De lehetett flamingót is alkotni gyönyörű tolldíszekkel strasszokkal is. Gyönyörű madárkák készültek, a papírmasékat pedig lampionként fellógattuk egy napra száradni a tábori gerendákra.
A délutáni pihenő és a vacsora után “KI MIT TUD?”-on mutatták meg a vállalkozó kedvű művészek tehetségüket. Többféle táncprodukció és mazsorett is látható volt a vidáman és nagy lelkesedéssel előadott produkciók között. A zsűri sok-sok dicsérettel és gratulációval illette a vállalkozó kedvű résztvevőket és persze a jutalom és díjazás sem maradhatott el. Este mini Mozipiknik keretében mesefilmet vetítettünk a gyerekeknek. Popcorn majszolgatással tettük még hangulatosabbá az éjjeli mozis feelinget a gyerekek nagy örömére.

Csütörtökön gyönyörű és nagyon meleg napra ébredtünk. A táborozó mazsorettekhez meghívtuk Szabó Ferencet, aki mazsorett és twirling edzés keretében botforgatást, technikai és gyakorlati oktatást tartott a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Örömmel láttuk, hogy azoknak a gyerekeknek akiknek ez a tevékenység eddig új és ismeretlen volt, lelkesen ismerkedtek a sporttal és próbálták ki a botforgatást. Akinek nem volt kedve mazsorettezni kavicsfestéssel, az előző nap elkezdett léghajó festésével és összeállításával, mások társasjátékozással, kirakózással, sportjátékokkal vagy éppen pihenéssel, könyvlapozgatással töltötték el a délelőttöt. Elkészítettük a tábor ÉLMÉNYFAL-át amelyre a gyerekek felírták egy-egy gondolatban a táborban szerzett élményeiket, érzéseiket. Ebéd után medencézés is színesítette a délután programját.
Este, immár hagyományosan családi programot szerveztünk, melyre szeretettel hívtuk és vártuk a táborozó gyerekek szüleit, testvéreit. Batyus buli volt, sok-sok finomsággal készültek a szülők és nagyszülők a gyermekeknek erre az alkalomra. A táborlakók megkóstolhatták a Hercegkúti tejfölös, fahéjas lángost is, amely nagy sikert aratott és nagyon ízlett a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az este meglepetést is tartogatott. A tábor tulajdonosa Hoffmann Imre különleges élményben részesített bennünket. Sárkányrepülőjéről a magasból édességet, cukorkát dobott le a meglepett gyerekeknek, hatalmas élményben részesítve a kicsiket és nagyokat egyaránt. Remek hangulatban telt az este ahol a beszélgetések alkalmával új barátságok, ismeretségek születtek a szülők között is, mely külön öröm volt a szervezők számára.  A szülők hazatérte után fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva tértek nyugovóra a táborlakók.

Pénteken gyönyörű napsütésre ébredtünk. A hét végére igazi közösséggé kovácsolódtunk, hiszen a csapatokban elvégzendő feladatok, versengések, közös játék, ismerkedés, medencézés, barátkozás mind-mind hozzájárultak ehhez. Vidám feladatokkal tettük még emlékezetesebbé a délelőttöt. Volt babzsák vadászat, pillecukor evés, lufi terelgetés karikába, wcpapír guriga letekerés, kukacfuttatás is. A vetélkedők alkalmával a közös cél megvalósítása érdekében fiúk és lányok egyaránt a legtöbbet hozták ki magukból, így joggal lehettek büszkék eredményeikre. A verseny után értékeltük a hetet, megtörtént a csapatverseny értékelése, a reggeli szobaszemlék összesítése, jutalmazása is. Minden táborozó emléklapot és egy csoportképes hűtőmágnest is hazavihetett, amelyek emlékeztetik majd őket a velünk töltött vidám napokra. Ebéd és a táborzárás után következett a csomagolás és készülődés a hazautazásra.

A IV. ÉLMÉNYTÁBOR minden résztvevőjének köszönet a részvételért, a lelkesedésért, a remek hangulatért. Külön köszönet a szervezésben, lebonyolításban segédkező szülőknek, egyesületi tagoknak, önkénteseknek, támogatóknak. A tábor képes beszámolója önmagáért beszél és bár közel sem tudja visszaadni azt a fergeteges hangulatot, ami nap, mint nap átjárta a tábort, egy kis ízelítőt adhat az ott eltöltött felejthetetlen hétről.
Jövőre újból találkozunk!!

A Sárospataki Plasztik SE beszámolója

Feltöltő

Fel