Épül, szépül A Művelődés Háza és Könyvtára

A Művelődés Háza Sárospatak kulturális életének egyik legfontosabb központja. Az épületet, amelynek formái egy stilizált emberi arcot idéznek, Makovecz Imre tervezte. Az átadás évében, 1983-ban a Kairói Nemzetközi Építésztalálkozón a világ tíz legszebb épülete közé sorolták. Az átadás óta eltelt időszak nyomai már meglátszódtak az épületen, idén kormányzati támogatással elkezdődhetett a felújítása.

Mi patakiak büszkék vagyunk Makovecz Imre munkájára, A Művelődés Háza – számos más mellett – nemzetközi szinten is ismertté tetté Sárospatakot. Tudjuk azt is, hogy Imre bácsi szintén büszke volt erre az épületre – mondta Aros János. Sárospatak polgármestere a felújításról elmondta, a több mint 35 év alatt hiába óvták, vigyáztak a látogatók és az ott dolgozók az épületet, az idő vasfoga már meglátszódott rajta. Aros János emlékeztetett, hogy Makovecz Imre munkásságának jelentőségét felismerve a Kormány a 2014. évet követően több olyan döntést is hozott, amely a művész szellemi örökségét érinti. Ilyen intézkedés volt a Makovecz-életmű Magyar Értéktárba történő felvétele. Elfogadták a Makovecz Imre Programot, amelynek elindításával lehetőség nyílt azoknak az ingatlanoknak a felújítására, amelyek esetén megtörténtek az előzetes felmérések a funkcionális felhasználás felmérése érdekében.

A sárospataki fejlesztésekkel összefüggésben kettő nagy projekt kerül megvalósításra: a Sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára felújítása, illetőleg a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium. A Művelődés Házával kapcsolatban a Makovecz Imre életművében kiemelkedő jelentőségű épületről van szó, hiszen ez az első emblematikus középülete, amely mind Magyarországon, mind külföldön nagy feltűnést és elismerést keltett. Sárospatak Város Önkormányzata első körben 1 300 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a műemlékileg védett épület felújítása céljából, majd második körben további 700 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott – tette hozzá Sárospatak polgármestere. A tervezett épületszerkezeti és gépészeti felújítás által a befogadott közösségek korszerű környezetben folytathatják működésüket.

Hetente tartunk egyeztetést a kivitelező, tervező, műszaki ellenőr és más szakemberek részvételével, azért hogy az építés, felújítás során minden egyes fázisban egyetértésben haladjunk – mondta Csatlósné Komáromi Katalin. A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója kiemelte, hétről-hétre formálódik az épület, az eddig megismert és szeretet Ház fokozatosan megkapja az új köntösét. A tervező kezdetektől nyitott volt az itt dolgozó munkatársak véleményére, az üzemeltetési tapasztalatokra annak érdekében, hogy a belső a mai kor követelményeinek tudjon megfelelni. Ahogy járunk most az épületben, egyértelműen jönnek elő az emlékekben az eddigi terek és élmények, de már kirajzolódik a Ház új arculata és lehetősége is. A belső terekben több változás is lesz a funkcionalitás érdekében.

Jobban alkalmazkodik majd a kialakult szolgáltatásokhoz, a közösségek életéhez a jövőben a Ház. A könyvtárosok és olvasók például a régi megszokott teret fogják használni, de a vizesblokkok átalakításával, a terek átrendezésével egy jobban használható egység jön majd létre. Változás lesz a kiscsoportok elhelyezésében is. Ami korábban az iroda szárny és népmvűvelők szobája volt, az egybenyitva lesz a Ház alkotó csoportjainak az új közösségi tere. A munkatársak, az irodák pedig egy helyre költöznek, az Ady tér irányában lévő szárnyban kapnak helyet. Ennek két haszna is, hiszen egy egységben lesz minden dolgozó, továbbá világosabb és komfortosabb térben lehet majd alkotó munkát végezni. De átalakul a próbaterem, a mozi és a színházterem is, utóbbi esetében kevesebb szék lesz, viszont nagyobb sortávolsággal kényelmesebb kikapcsolódást tudunk majd biztosítani a vendégeknek. Azt gondolom, hogy Makovecz Imre örökségét megőrizve igazán méltó megújulása lesz ez a Háznak – tette hozzá Csatlósné Komáromi Katalin.

Öröm és nagy kihívás számunkra, hogy mi nyertük el a kivitelezés közbeszerzését – mondta Kocsi László. Az ÉPSZER Zrt. vezérigazgatója szerint igazán nagy munka a Ház felújítása, jelenleg 50-60 ember is dolgozik egyszerre az épületen. Most leginkább még a bontások zajlanak, az új terek kialakításán dolgoznak és persze a folyamatosan felmerülő helyzetekre reagálnak. A tetőszerkezet ugyanis tartogat meglepetéseket, hiszen senki sem tudta biztosan milyen állapotban is van a több mint 35 éve beépített faanyag. Van ahol nagyon, van ahol kevésbé, de azon vagyunk, hogy mindent egységesen magas minőségben újítsunk fel. Az egész épület új gépészeti rendszert fog kapni, átalakulnak a terek, liftet építünk be és arra törekszünk, hogy a következő évtizedekben is méltán lehessen büszke Sárospatak erre az épületére.

A magyar műemlékvédelemnek eddig évszázados épületekkel volt dolga, most pedig itt van ez az alig 35-ik évében járó épület, ami műemlék. Makovecz örökség. Eleinte a szakma nem tudta hova tenni a helyzetet, azzal együtt, hogy értették, hogy nemzeti örökségről van szó. Mostanra már tiszta a helyzet. Mi megóvjuk a jövőnek – jelentette ki Sáros László György DLA. Ybl-díjas építész, a Ház felújítási terveinek készítője. Most a helyszínen is láthatjuk, hogy mindenki izgatott. Napról-napra derülnek ki újdonságok az épülettel kapcsolatban, a bontás során sok mindenre fény derül. Kiderül, hogy a ragasztott tartó szélén hogyan ázott be az épület, e miatt hogyan korrodált a fa. A kivitelező azonban jól reagál a helyzetre és a mai műszaki megoldásokkal meg lehet óvni és újítani az épületet. Fontos, hogy mindenki tudja, a legfontosabb a tető, annak struktúrájának megtartása, az Imre által megtervezett egység megőrzése. Minden belső átalakítás már csak igények és a komfort megoldások kérdése. Megnyugtató, hogy a tető felújítása jól történik meg és textúrájában, tömegében változás nem fog történni – emelte ki a tervező. Ahogy korábban is pala teteje volt, úgy a jövőben is az lesz, csak már nem azbesztből készült, hanem természetes pala fog rá kerülni – közölte László György DLA. Ybl-díjas építész.

A szakember hozzátette, hogy most a várakozás időszaka van. Meg kell várni türelemmel, hogy elkészüljön minőségében is tökéletesen ez a felújítás, utána mindenkinek lesz és lehet majd ismételten lehetősége gyönyörködni a patinás épületben.

Feltöltő

Fel