Tárogatószóval kezdődött a Múzeumok Éjszakája az MNM Rákóczi Múzeumában

Negyed nyolckor nyílt a Rákóczi-vár nagykapuja. Gombos Levente tárogatójátéka a kuruc idők hangulatát idézte. Sorra nyitottak az állandó kiállítások. Látogatható volt az ágyúöntő műhely, a Vörös-torony, a szőlészeti-borászati kiállítás és a kazamata.

Ezen az estén nyílt meg a „II. Rákóczi Ferenc és a szabadságharc” gyermekrajz pályázat legjobbjait bemutató időszaki kiállítás. Fővédnöke a Rákóczi Emlékév Testület. Sikora Attila, Sárospatak alpolgármestere és Dr. Tamás Edit múzeumigazgató ajánlotta az érdeklődőknek. Ők adtak át a legjobbaknak a város díjait és a múzeum különdíjait.
Népszerűek voltak a gyermekprogramok. A régészeti játék, a sütőházi  kalácskészítés, a kreatív és a  festő foglalkozás folyamatosan vonzotta az érdeklődőket. A Huncutka bábszínház két előadása fantasztikusan magával ragadta a kicsiket és nagyokat egyaránt.
A Kroó Zeneiskola a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából léphetett fel: hangversenyt adtak a Lovagteremben illetve Dr. Szél Rita historikus táncspecialista vezetésével reneszánsz táncházba invitálták a várudvar közönségét.
A Múzeumok Éjszakája biztos programja a Szent Iván éji-tűzugrás. Ezen zenés, táncos műsorral idéztük fel az év legrövidebb éjszakájának hagyományát.
Az éjszaka záróprogramja Sárospatak Város támogatásával valósult meg. A Serengeti Troupe vérpezsdítő afrikai dallamokkal szórakoztatta a későig kitartókat. Sokan táncra perdültek, s jócskán voltak arra is vállalkozók, hogy az afrikai dobokat kipróbálják.

Köszönjük Sárospatak Városa, a Rákóczi Testület és a Magyar Művészeti Akadémia támogatását, minden fellépőnk közreműködését! A legnagyobb köszönet azon közel ezer látogatónkat illeti, akik aktívan vettek részt programjainkon, hozzájárulva ahhoz, hogy ezen az éjszakán a múzeum egy kicsit másik arcát mutathassa!

Dr. Tamás Edit

Feltöltő

Fel