II. Rákóczi Ferenc és a szabadságharc – gyermekrajz kiállítás

Az MNM Rákóczi Múzeuma a Rákóczi Emlékév Testület fővédnökségével tavasszal gyermekrajzpályázatot hirdetett. A Kárpát-medence általános iskolásait szólítottuk meg. Sokakhoz eljutott a versenyfelhívás. A Rákóczi Emlékév Testület, a határon túli magyar pedagógus szövetségek, a KLIK Tankerületi Központjai és a Felvidék.ma hírportál is segítségünkre volt ebben.

Több mint 200 pályamű érkezett határon innenről és túlról. A legtöbb munka Magyarországon készült, de küldtek rajzokat szép számban Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből és Vajdaságból is.

Az MNM Rákóczi Múzeuma a legjobb alkotásokból két kiállítást készít. Az időszaki kiállítás 2019. június 22-én nyílt meg a múzeumban. Ezen 65 gyermekrajz került bemutatásra, harmaduk sárospataki. Kerültek e válogatásba Tolcsváról, Kisvárdáról, Lakitelekről, Hidasnémetiből Tokodaltáróról, Gyöngyösről, Kaposvárról, Nyárlőricről, Süttőről, Pilisszántóról, Zalabérről, Jászkarajenőről, Babócsáról, Pestszentlőrincről, Nagykőrösről, Kecskemétről, Debrecenből, Nyíradonyból, Budapestről, Nyíracsádról, stb.érkezett rajzok is. Látható 2. osztálytól 8. osztályig minden korosztályba tartozó diák munkája. Vannak nagyon magas színvonalú alkotások, másoknál a gyermeki fantázia mosolyt fakasztó lelkesedése erősíti meggyőződésünket: fontosak a történelmi témájú gyermek rajzversenyek, ezeknek helyük van kiállításokon.

Sárospatak Város Önkormányzata elsőként csatlakozott a verseny támogatói sorába. Sikora Attila alpolgármester a kiállítás megnyitón adta át a város díjait a legjobb sárospataki munkák készítőinek. Az első díjat Bagosi Brigitta, a második díjat Ambrus Bonifác Fülöp, a harmadik díjat Csikó Márk vehette át.

A város különdíját Sulyok Lőrinc 2. osztályos tanuló kapta. A felkészítő tanárok az MNM Rákóczi Múzeum könyvajándékának örülhettek.

Huszonhárom sárospataki diák, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Református Kollégium Általános Iskolája tanulói munkája látható a kiállításon. Minden, a kiállításon bemutatott sárospataki rajz alkotója a múzeum különdíját kapta. Névsoruk az alábbiakban:

Szemán Gréta (6. o.), Tolcsva

Legény Máté (7. o.), Kisvárda

Drozd Mira (2. o.), Sárospatak

Mikolai Fanni (2. o.), Sárospatak

Kocsis Nóra (2. o.), Sárospatak

Smied Noémi (2. o.), Sárospatak

Marczi Dominik (2. o.), Sárospatak

Horvát Szilvia (3. o.), Sárospatak

Ruskó Regina Etelka (3. o.), Sárospatak

Kajati Csenge (3. o.), Sárospatak

Sajószegi Lilla (4. o.), Sárospatak

Szalkovszki Alíz (4. o.), Sárospatak

Sztankó Júlia (4. o.), Sárospatak

Barabás Kiara (4. o.), Sárospatak

Pájer Anna Enikő (4. o.), Sárospatak

Sajószegi Anna (6. o.), Sárospatak

Rajna Eleonóra (5. o.), Sárospatak

Brandhuber Milán (5. o), Sárospatak

Pénzes Boldizsár (5. o.), Sárospatak

Hünlich Lotte (6. o.), Sárospatak

Ambrus Boróka (8. o.), Sárospatak

Akik még nem vették át könyvcsomagjukat, keressék fel a múzeumot, nézzék meg az ingyenesen látogatható kiállítást s vegyék át ajándékukat!

A rajversenyre érkezett további pályamunkákból válogat majd vándorkiállításunk, mely először szeptemberben Budapesten lesz látható.

Köszönjük mindenki közreműködését, munkáját! Gratulálunk a felhívásunk nyomán rajzot készítő valamennyi diáknak!

Dr. Tamás Edit

 

 

Feltöltő

Fel