A világörökségi kezelési terv pontosítása, a gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés érdekében

Márciustól új kezekben összpontosul a világörökségi szabályozás, a változásnak már vannak napjainkban is meghatározó hatásai. Sőt, még idén felülvizsgálják a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj kezelési tervét.

Tavaly módosult a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi kezelési terve. A kormányrendelet 2018. decemberi módosítása során a Világörökségi Kezelési Terv építési szabályozási előírásai pontosodtak, kiszámíthatóbbá váltak – közölte érdeklődésünkre az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkár.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Füleky Zsolt úgy fogalmazott

olyan, a kiemelkedő egyetemes értékek megőrzését biztosító településképi követelmények kerültek beépítésre, amely követelmények meghatározása által biztosítottá vált több helyi fejlesztés, munkahelyteremtő ipari park beruházás engedélyezhetősége.”

2019. március 1-től a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága látja el a világörökséggel kapcsolatos szabályozási feladatokat. A 2018-as Kezelési terv módosítás is felhívta a figyelmet arra, hogy a világörökség szabályozása megújításra szorul annak érdekében, hogy a szükséges védelem megtartása mellett kiszámíthatóbb és vállalkozás barátabb legyen.

A közeljövőben a Miniszterelnökség a teljes világörökségi szabályozás felülvizsgálatát el fogja végezni annak érdekében, hogy – az Igazságügyi Minisztérium e tekintetben megfogalmazott elvárásaival összhangban – átlátható, kiszámítható és önkéntes jogkövetésre alkalmas, ugyanakkor a kiemelkedő egyetemes értékek hatékonyabb, normatív védelmét szolgáló szabályozási környezetet alakítson ki. A világörökségi kezelési tervek közül elsőként a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj kezelési tervének felülvizsgálatára kerül sor, várhatóan még idén – közölte szerkesztőségünkkel Füleky Zsolt,Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkár.  

Néhány fontosabb változás:

A módosítás az újonnan létesítendő ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi-szolgáltató rendeltetésű építményekre vonatkozik, többek között a napelemparkok létesítésének szabályaira.
Kerülni kell:
•    a környezetbe nem illő szín, anyag használatát
•    10 m2-nél nagyobb egybefüggő felületen tükröződő, nagy fényvisszaverő tulajdonságú anyag használatát
•    legmagasabb pontja nem lehet magasabb 15 méternél
•    fényfestés és éjszakai díszvilágítás kerülendő
•    vízszintesen mért hossza nem haladhatja meg a 100 métert
•    egyes építmények közötti távolság nem lehet kevesebb, mint 20 méter.

Emellett növényzettel kell takarni az újonnan létesített mezőgazdasági/ipari épületek látható homlokzatát.

Feltöltő

Fel