Megyei Értékdíjat kapott a Rákóczi Múzeum

Az összetartozás érzésének erősítése érdekében döntött úgy a B-A-Z Megyei Közgyűlés 2014-ben, hogy életre hívja a megyenapot. Eddig Szerencs, Tokaj, Putnok, Mezőkövesd adott otthont a jeles eseménynek, most június 15-én pedig Tarcal.

Butta László, Tarcal polgármestere köszöntötte az V. Megyenap valamennyi résztvevőjét. Elöljáróban megemlítette, hogy minden lokálpatrióta tarcali polgár legalább három dologra büszke:a település történelmére, a csodálatos tájra és a mézédes források nektárjára, a borra. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke megnyitó beszédében szólt arról, hogy a megyenap időpontja ugyan június 16., de mindig a hozzá legközelebb eső szombaton tartjuk, hogy a családok is el tudjanak jönni. A megyenap időpontja egyébként azért június 16, mert II. Rákóczi Ferenc 1703. június 16.-án lépett újra magyar földre és kezdetét vette az általa vezetett, 1711-ig tartó kuruc szabadságharc.

(b) Dr. Tamás Edit,Bánné dr. Gál Boglárka, Török Dezső

Tarcalon az Agorán június 15-én tartott V. Megyenapon átadták a “Kincseink- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjat”. Bánné dr. Gál Boglárka, a B-A-Z Megyei Értéktár Bizottság elnöke Morus Tamást idézte:”A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.”

Ezt követően Török Dezsővel átadták a díjazottaknak ( karcsai nagybéles, a bekecsi Nagy-hegyi tanösvény, a harsányi sópince, a Vizsolyi Bibilia és nyomdatörténeti öröksége, a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, a sárospataki Rákóczi Múzeum, a lillafüredi Anna-barlang) az elismerő okleveleket és emléktárgyakat. A keresztétei iskolakápolna különdíjat kapott.

Dr. Tamás Edit, igazgató asszony a díj átvételét követően többek között azt mondta, megtisztelő számára, hogy pont az emlékév idején ismeri el a megyei önkormányzat a Múzeum tevékenységét, amely talán az egyik legjelentősebb Rákóczi emlékhely.

Kihirdették a “Tudta-e, miért június 16-a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Napja?” című rajzverseny eredményeit is. Az alsósok között Molnár Fanni (Görömbölyi Tagiskola) lett az első, a felsősöknél Fülöp István (Szabó Lőrinc Általános Iskola) végzett az élen.

(Cikk forrása: Kulcs Magazin, fotók: Varga Tamás – Kulcs Magazin)

 

Feltöltő

Fel