Játék a történelem – becsengettek a Rákóczi-várban

2019. május 31-én, pénteken a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma egy különleges tanítási napot rendezett az iskolás gyerekek számára. A rendezvény megvalósulása nem saját kútfőből eredt, ugyanis a nagysikerű MOZAIK Múzeumtúra Roadshow közreműködésével valósulhatott meg.

A nagy volumenű program előtt május 28-án, kedden sajtótájékoztatót is tartottak Sárospatakon, a Rákóczi-vár Főúri könyvtárában, melyen a sajtó több tagja is képviseltette magát. Dr. Tamás Edit az MNM Rákóczi Múzeumának igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, majd a Néprajzi Múzeum főigazgatójának adta át a szót, dr. Kemecsi Lajosnak, aki beszédében kiemelte, milyen fontos az, hogy a felnövekedő generáció tudatába, és azáltal az életébe is, beépüljön a múzeum világa. Ez a múzeumok megmaradásának alapköve. A főigazgató beszéde után Makranczi Zsolttól, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet ügyvezetőjétől halhattuk részletesebben a Mozaik Múzeumtúra programjáról, céljairól, s hogy Sárospatak a 2019-es évben már a 21. helyszíne a Roadshownak.

Hála ennek a fantasztikus rendezvénysorozatnak, 31-én szinte egy teljes iskolányi gyermek élvezhette a különleges órákat a múzeumban. A programpontok lefedték az egész napot. Délelőtt fél 11-től indult a „Rendhagyó rajzóra a Rákóczi-várban”, 29 kreatív gyermeknek adatot meg a lehetőség, hogy vászonra vihesse a vár belső udvarát, illetve annak egy részletét. A múzeumpedagógiai foglalkozáson nagyon szép munkák születtek, melyeknek biztosan örültek otthon a szülők, ugyanis az elkészült munkákat hazavihették. Tizenegy órától a hatodik évfolyamosok egy rendkívüli töri óra keretében a „Rákócziak dicső kora…” kiállításon Lorántffy Zsuzsanna életének részleteit ismerhették meg, a kiállítás műtárgyain keresztül. Fél egytől az ötödik évfolyamos diákok, kis régészekké szellemültek át, mikor megismerkedtek a régészeti kiállításon az ún. fekete üveggel, a tokaji obszidiánnal, mely az őskori ember túlélését jelentő eszköz alapanyaga volt.

A harmadik és negyedik évfolyamos gyermekekre délután fél kettőtől egy igazi kis kalandtúra várt a rendhagyó biológia órán, mert lehetőségük volt megismerni az „angol park kincseit”. A hat hektáron elterülő park élővilágának megismerése után a történelmi játszótéren az óra játékosan folytatódott. Délután három órától a második és ötödik évfolyam tanulói felfedezésre indultak, az öt szintes Vörös-torony rejtett kis zegzugait épp úgy megismerhették, mint a történetét. Így kötötték össze a történelem órát a testneveléssel.

Az utolsó programpont délután fél ötkor kezdődött. „Törökország Sárospatakon – Rodostó Kassán” előadás keretében bemutatkozott a Kelet-szlovákiai Múzeum. Egy izgalmas előadást halhattunk a Kassán felépült Rodostó-ház történetéről, a műtárgyak odakerülésének útjáról, s azok gazdagságáról, mely valóban figyelemre méltó, s melyek egy része megtekinthető a kiállításukon.
A Mozaik Múzeumtúra Roadshow keretében a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóit fogadta az MNM Rákóczi Múzeuma, akik megelégedettségünkre érdeklődésükről és jó magaviseletükről tettek bizonyságot aznap.

Köszönjük, hogy ez a program ilyen sikeresen megvalósulhatott!

Szabó Eszter

Feltöltő

Fel