Véget ért a tavaszi előadás sorozat az MNM Rákóczi Múzeumában

Kempelen Farkasról,  a 18. század feltalálójáról tartott előadást Kenczler Mihály 2019. május 23-án, csütörtök délután az MNM Rákóczi Múzeumának előadótermében.

Kempelen Farkas a sakkozógép feltalálójaként él a köztudatban. Kevesen tudják azonban, hogy az általa szerkesztett gőzgép hasonló színvonalú volt, mint a James Watt által tervezett alkotás. Nagyon izgalmas volt a beszélő géphez kapcsolódó animációs film. Ebből közérthetően megismerhettük, hogy Kempelen, hogy hasznosította biológiai ismereteit, s helyezte át a hangképzés folyamatát ember alkotta eszközre, ahol a levegő útjába állított akadályok segítségével létrehozta az első gépi hangot.

A sakkozógép rejtélye természetesen egy kis termetű, kiválóan sakkozó ember „alkalmazása” volt, a figura előtti asztal szerkezetében. Ez nem kisebbíti azonban Kempelen tervezői nagyságát, hiszen a figura karjainak és ezáltal a sakkfiguráknak a mozgatása is komoly technikai bravúr volt.

Kenczler Mihály előadása érdeklődő hallgatóságot vonzott. Ez az előadás méltóképpen zárta az ismeretterjesztő előadás sorozatunkat. Szeptemberben folytatjuk…

Dr. Tamás Edit

Feltöltő

Fel