Erős nemzet a magyar – a Nemzeti Összetartozás Napja

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon. Sárospatakon Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár részvételével emlékeztek a 99 évvel ezelőtti eseményekre.

A Sárospataki Járási Hivatal dísztermében gyűltek össze helyiek és a szomszédos településekről érkezők, hogy megemlékezzenek hazánk egyik legnagyobb tragédiájáról, a trianoni békeszerződésről.

A megjelenteket dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Demeter Ervin megyei kormánymegbízott valamint Aros János polgármester köszöntötte. Sárospatak vezetője kiemelte, a Rákócziak ősi földjén igazán tudható, mit jelent a nemzethez tartozni, mit jelent a nemzetért áldozatot hozni.

A megemlékezés szónoka Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár többek között azt mondta: „… a nyelv, ami történetet is mesél összefog minket. Határokon túl is azt eredményezi, hogy minden viszontagság ellenére egy közösséghez tartozunk”  – mondta Tuzson Bence a sárospataki megemlékezésen. A magyar országgyűlés legitimációja az egész magyar nemzetből ered, ez pedig felelősséget jelent minden magyar kormányzati szereplő számára, hogy biztosítsa a magyarok jogait és lehetőségeit szerte a nagyvilágban. Felelősséget vállalunk minden magyarért és minden magyarnak -éljen bárhol is a világon – lehetősége és oka van büszkének lenni a magyarságára. Az államtitkár kiemelte, nem csak nemzetként lett erős a magyar a 21. században, társadalmilag és gazdaságilag is megerősödött. Ez látható a nemzetközi érdekérvényesítésében is.

A nemzet, akárcsak a történelem kis mozaikokból áll össze: egyénekből, családokból, társadalmi közösségekből. A közösségeknek pedig meg kell becsülniük saját egyéni történeteiket, hiszen ezeken a történeteken keresztül mutatkozik meg egy város, egy megye, egy ország történelme. Ez fog mindenkit megerősíteni – mondta Tuzson Bence.

A megemlékezést követően a Wass Albert emlékkőnél helyeztek el koszorúkat.

Feltöltő

Fel