Obszidiánszakértők találkoztak a Rákóczi-várban

2019. május 27-29. között adott helyet a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeum főszervezésében megvalósult Nemzetközi Obszidián Konferenciának (International ObsidianConference, IOC). Az áprilisban Múzeumunkban megnyitott obszidiánnal foglalkozó kiállítás is kapcsolódott e rendezvényhez, hiszen ez a különleges tulajdonságokkal bíró vulkanikus kőzet Európában gyakorlatilag csak a Kárpát-medencében fordul elő, azon belül is a Tokaj-Szalánci-hegységben és Kárpátalján, így kijelenthető, hogy vidékünk egy igazán unikális értékkel büszkélkedhet.

A Nemzetközi Obszidián Konferenciára mintegy 23 ország 80 képviselője érkezett, köztük régészek, geológusok, geokémikusok, geofizikusok, Kaliforniától a Kaukázuson át Japánig, Mexikótól Ausztráliáig.
A konferencia megnyitása során a résztvevőket a Magyar Nemzeti Múzeum nevében Tamás Edit, Sárospatak város nevében Aros Jáno spolgármester, a szakma képviseletében Török Béla (a Miskolci Egyetem professzora) üdvözölte.

A konferencia igen széles tematikát ölelt fel: az obszidián mint kőzetanyag forrásai és lelőhelyeinek bemutatása, elemzése, az obszidián anyagi jellemzése és az újabb anyagvizsgálatok eredményei, valamint az ember általi felhasználás különböző módozatai a paleolitikum időszakától egészen a múlt századig.
A konferencia része volt a második és harmadik napon a környék obszidiánban gazdag lelőhelyeinek meglátogatása Bodrogkeresztúron, Mádon, Olaszliszkán, valamint szlovákiai helyszíneken: Szőlőskén, Bodrogszerdahelyen és Cékén.

A konferencia első estéjén a résztvevők Aros János polgármester jóvoltából egy jó hangulatú vacsorán is részt vehettek a Hotel Bodrog éttermében. Ezúton is köszönjük Sárospatak támogatását!

Az IOC sárospataki találkozója a nemzetközi konferencia sorozat második állomása volt (az olaszországi Lipari-szigetek után). A következő tanácskozást 2021-ben a kaliforniai Berkeley Egyetem rendezheti meg.

Hegyi Borbála beszámolója

Feltöltő

Fel