Alapításának 65. évfordulóját ünnepelte a Bodrog Néptáncegyüttes

Megyénk második legnagyobb múltra visszatekintő együttesét szövetkezeti támogatással 65 évvel ezelőtt alapította Sípos György. Az előző hétvégén összegyűltek az együttes egykori és jelenlegi táncosai, vezetői, hogy találkozzanak, emlékezzenek, együtt töltsenek egy délutánt, estét táncos társaikkal, hozzátartozóik társaságában.

A Művelődés Háza és Könyvtára olyan programokkal várta a Bodrogosokat, amelyekre hozhatták gyermekeiket, unokáikat is, a korábbi évfordulókon megszokott nagy gálaműsor idén az épület felújítása miatt nem lett megrendezve. A táncosok a Makovecz Imre téren, az alapító emléktáblájánál gyülekeztek, a Bürkös Zenekar muzsikájára. Itt dr. Muha Miklós az együttes korábbi vezetője és Darmos István jelenlegi együttesvezető idézte fel Gyuri bácsi emlékét, majd Sajószegi László korábbi együttesvezetővel hárman koszorúzták meg az emléktáblát.

A délutáni gyermekprogramok során felléptek a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskolai táncosai is, sok egykori táncos unokáját vagy gyermekét láthatta a színpadon, de olyan család is volt, amelyben a nagymama, és az anyuka egykori táncos, az unoka pedig jelenleg foglalkozik néptánccal. Nem titok, hogy sok családban apáról fiúra öröklődik a néptánc szeretete. A hat órakor kezdődő vacsorát egykori és jelenlegi együttestagok, szülők és gyermekek, barátok együtt költötték el, s itt köszöntötték Tamás Erzsébet és Tamás Irén alapítótagokat. Este nyolckor Aros János, Sárospatak város polgármestere köszöntötte az együttest és emléklapot adott át a már említett együttesvezetőknek, valamint Csatlósné Komárom Katalin igazgató asszonynak, aki az együttes nevében távollétükben köszönte meg az intézmény korábbi vezetőinek, Ignáth János együttesvezetőnek, és a jelenlévő polgármester úrnak, hogy tevékenyen segítették az együttest. Mindannyian közösen hallgatták meg Herczku Áginak – aki szintén Bodrogos volt – és zenésztársainak koncertjét, majd egykori és jelenlegi táncosok, barátok, hozzátartozók közösen folytatták az estét, muzsikával, tánccal.
Ezt a tudósítást Aros János polgármester úr által tolmácsolt gondolatokkal zárjuk:

“A Bodrog Néptáncegyüttes fája életfa. Sipos Gyuri bácsi, s utódai pedagógiai, közösségépítő tevékenységének köszönhetően mára az 1954-ben megfoganó gyökerekből ma is működő néptáncegyüttes alakult. Számos gyermek- és ifjúsági tánccsoport, két néptánc-oktatással foglalkozó művészeti iskola, több profi táncos, számos táncpedagógus tevékenysége jelenti a hajtásait, melyek lombosodnak, virágoznak és gyümölcsöt teremnek”
Aros János

Darmos István beszámolója

Feltöltő

Fel