Megkezdődött A Művelődés Háza és Könyvtára felújítása

Kihirdették A Művelődés Háza és Könyvtára felújítása közbeszerzési eljárásának győztesét Sárospatakon. A megállapodás aláírására szervezett eseményen kiderült: a sárospataki Épszer Zrt. másfél év alatt építi újjá az ikonikus épületet.

Bár jelenleg Sárospatakon több jelentős beruházás kivitelezése és előkészítése folyik, ezek között mégis kiemelt szerepet kap A Művelődés Háza és Könyvtára felújítása, hiszen az intézmény nemcsak a város, de a térség, sőt a Kárpát-medence kulturális életében is jelentős központnak számít – mondta a rendezvényen a város polgármestere. Aros János hozzátette: Patak Tokaj-Hegyalja és Zemplén kulturális-idegenforgalmi központjaként kiemelten fontosnak tartja, hogy a kulturális rendezvények számára megfelelő körülményeket biztosítson. Az 1983-ban átadott Makovecz épület azonban az ott dolgozók és a közönség óvó odafigyelése és gondossága ellenére megérett a felújításra az elmúlt 36 év alatt. Az önkormányzatnak régi vágya volt, hogy kisebb lépésekben felújíttatja az épületet, azt viszont csak álmukban remélték – ami végül bekövetkezett -, hogy egyetlen nagy beruházás eredményeként újulhat meg az intézmény. Kiemelte: nemcsak megújul, de a kor követelményeinek megfelelően kisebb átalakítások is történnek majd a művelődési ház szolgáltatásaiban, funkcióiban. A pályázati forrásból megvalósuló felújításra összesen több mint kétmilliárd forintot lehet fordítani – közölte. A polgármester üdvözölte, hogy a közbeszerzési eljárást egy városi cég nyerte meg, mert a vállalkozás helyi embereknek ad munkát, emellett gyakran támogat helyi kezdeményezéseket is.

A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársai sokat dolgoztak és dolgoznak azért, hogy az átmeneti időszakot minél kevésbé érezze meg a kultúrakedvelő közönség – mondta a rendezvényen Csatlósné Komáromi Katalin igazgató. Elmondása szerint télen az emberek már megszokták az új körülményeket, mégpedig, hogy az eddig egy épületben megkapott szolgáltatásokat három helyszínen érhetik el. Hozzátette azt is, hogy a tervezővel, az egyik legismertebb Makovecz tanítványként emlegetett Sáros László Györggyel együttműködtek az előkészítő munkában és legnagyobb örömükre a tapasztalataikon alapuló módosítások beépültek a tervbe. A kivitelezési munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárást a sárospataki ÉPSZER Zrt. nyerte, a sárospataki vállalkozás már nagy múlttal és tapasztalattal rendelkezik a nevezetes épületek felújításában. Kocsi László a cég elnök-igazgatója úgy fogalmazott: nagy örömükre szolgál, hogy elnyerték a beruházást. Mint hozzáfűzte, a szerződés értelmében másfél év áll rendelkezésükre arra, hogy a felújítást a tervek szerint végrehajtsák. A munkaterület átadását-átvételét követően a munka el is kezdődött.

Bódisz Attila

Feltöltő

Fel