Átadták az Árpád Vezér Gimnáziumhoz tartozó Móricz Zsigmond Kollégium felújított épületrészét

Közel ötven éve szolgálja a patakon tanuló diákokat a Móricz Zsigmond kollégium. Az eltelt évtizedek alatt több alkalommal is voltak átalakítások, felújítások az utóbbi évek legnagyobb volumenű munkálatai azonban az utóbbi két évben történtek.

Bolló Csaba kollégiumvezető beszédében elmondta, hogy komoly gondjaik voltak az épület tetőszerkezetével: a hőszigetelés már elérett, a csapadékvíz elvezetés problémái állandó beázásokat okoztak és a belső terek is megújításra szorultak. Egy uniós pályázatnak köszönhetően most minden ilyen jellegű problémát kijavítottak, ezzel hosszú évekre garantálva a kollégiumi élet jó színvonalát.

A sárospataki beruházás egy volt a Sárospataki Tankerülethez tartozó EFOP pályázatból megvalósuló munkálatok között – mondta Donkó József, tankerületi igazgató. Összesen 12 helyszínen valósultak meg fejlesztések a néhány tíz millió forintos beruházástól egészen a Móricz épületéhez hasonló 150 milliós nagyságrendű kivitelezésig.

Az állam igyekszik mindent megtenni, hogy az önkormányzatoktól átvett oktatási intézményeket fejlessze – mondta Dr. Hörcsik Richárd. Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Móricz Kollégiumot érintő beruházás nem csak azért fontos, mert alapvető műszaki fejlesztések valósulhattak meg, hanem azért is, mert a diákok egy része az Arany János Tehetséggondozó Programban vesz részt, ezen fiatalok pedig több úgynevezett bent maradós hétvégén vesznek részt. Ők így nem csak heti öt napot, hanem akár két hetet is a kollégium falai között töltenek, most már megújult körülmények között.

Az épület tulajdonosa továbbra is az önkormányzat, fenntartója a magyar állam – mondta Aros János. Sárospatak polgármestere hozzátette, hogy a fejlesztések ezzel nem érnek véget. Az önkormányzat, mint tulajdonos egy nyertes TOP pályázatnak köszönhetően hamarosan napelemes rendszert telepít a kollégium tetőszerkezetére, ezzel jelentős megtakarítást érhetnek majd el az üzemeltetési költségekben. Aros János azt is megjegyezte, hogy az ÁVG tetőszerkezetének felújítására a Makovecz örökség program keretében több százmillió forintos támogatást tudnak fordítani.

Feltöltő

Fel