“Zebra” terv avagy rendőrök a közlekedés biztonságáért

2019. május 14-17. között a rendőrség országos baleset-megelőzési akciót tart „Zebra” terv néven, amely a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára helyezi a hangsúlyt.

A gyalogos közlekedés napjainkban a figyelem középpontjába került, aminek az oka, hogy a gyalogosoknak – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb képviselőinek – az aránya az összes közlekedési baleseten belül igen magas. A gyalogos elütéseknek az is jellegzetességük, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végződnek.
Az akció célja a nagy forgalmú útszakaszokon található kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságának növelése. Ezeket az ellenőrzéseket főleg iskolák, közintézmények, pályaudvarok közelében fogjuk végezni. Az akció a gyalogos-átkelőhellyel kapcsolatos közúti közlekedési szabályokat kívánja érvényre juttatni (a gyalogos-átkelőhely fokozottan óvatos megközelítése, elsőbbség biztosítása, előzés tilalma stb.). Ennek érdekében a rendőri tevékenység esetenként sebesség ellenőrzéssel, illetve a szabálysértések képi rögzítésével is párosul. Az ellenőrzéseinkkel azt szeretnénk elérni, hogy a járművezetők a gyalogos-átkelőhelyet mindig kellő körültekintéssel és fokozott óvatossággal közelítsék meg. Kiemelt figyelmet kívánunk fordítani azokra a gépjárművezetőkre, akik a közlekedési szabályokat szándékosan megszegik valamint az agresszív járművezetők kiszűrésére.

Az akció végrehajtása során figyelmet fordítunk a jelzőlámpával ellátott gyalogos-átkelőhelyeken a gyalogosok tilos jelzésen történő áthaladására, a kijelölt gyalogátkelőhely közelében nem a gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladásra, valamint az egyéb, gyalogosok által elkövethető közúti közlekedési szabályszegések elkövetésére.

Sárospatak RK közleménye

Feltöltő

Fel