Az Új Nemzedék Központ megyei Rákóczi-vetélkedőt rendezett

A kurucok földjén, Rákóczi nyomában címmel középiskolás történelmi vetélkedőt hirdetett és rendezett az Új Nemzedék Központ Miskolcon. A Megyeháza dísztermében Török Dezső, a Megyei Közgyűlés elnöke, Jakab Jácint, az Új Nemzedék Központ hálózati igazgatója és Tóth Tibor, a Rákóczi Szövetség képviseletében köszöntötte a versenybe bekapcsolódó diákokat és felkészítő tanárokat.
Török Dezső kiemelte, hogy megyénk települései jelentős szerepet játszottak a Rákóczi-szabadságharcban, s az Önkormányzat fontosnak tartja ennek az örökségnek az ápolását, továbbadását.
A többfordulós verseny nyolc megyebeli csapata kiemelt felkészültségről adott számot. A kérdések a Rákócziakhoz kapcsolódó adatok, évszámok mellett a családi kapcsolatok feltérképezésére, irodalmi részletek és korabeli fegyverek felismerésére, térképes feladatok megoldására irányultak.
A diákok Miskolcról, Ózdról, Sárospatakról (az Árpád Vezér Gimnázium és a Vay Miklós Református Szakképző Iskola), Sátoraljaújhelyből, Szerencsről és Mezőkövesről érkeztek. A szoros versenyt a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium csapata nyerte Miskolcról. A második helyezést elért sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumot Bakos Vivien, Becse Donát, Orosz Martina és Pejkó Imre képviselte, felkészítő tanáruk Remeczki Imre volt.
Harmadik helyezést a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai értek el. A díjak felajánlásában a Rákóczi-örökséget őrző települések, köztük Sárospatak Városa és az MNM Rákóczi Múzeuma jeleskedett. A díjátadón a legjobbakat köszöntötte Aros János polgármester és Dr. Tamás Edit, a zsűri elnöke.
Gratulálunk mindenkinek!
Az első három helyezett csapattal találkozunk Sárospatakon. Ők képviselik megyénket a Kárpát-medencei Rákóczi-vetélkedőn szeptemberben, az MNM Rákóczi Múzeumában.

Dr. Tamás Edit beszámolója

Feltöltő

Fel