Rendhagyó fizikaversenyt szerveztek Sárospatakon

Eötvös Loránd halálának 100 éves évfordulója alkalmából rendhagyó fizika­versenyt szervezett a Sárospataki Tankerületi Központ az Árpád Vezér Gimnáziumban Sárospatakon.

Az eseményről Donkó József, a tankerület igazgatója elmondta: az intézmény két egykori fizikatanára kereste meg a verseny ötletével. Huszonhat székhelyintézményük közül 16 képviseltette magát a kétfordulós megmérettetésen, amelynek első fordulójában egy Eötvös életét és munkásságát prezentáló posztert kellett készíteni, amit mindannyian be is mutattak a gimnázium aulájában. Donkó József azt is elmondta: az oklevelek és elismerések mellett az első három helyezett csapat egynapos budapesti kirándulást kap ajándékba, amelynek programjai ugyancsak köthetőek a híres fizikus emlékéhez.

Eötvös Loránd életéről dr. Nagy György egyetemi docens, az Eszterházy Károly Egyetem Comenius Campusának oktatója tartott előadást a verseny résztvevőinek. Mint hangsúlyozta, a mai diákok előtt ma is kiváló példa lehet történelmünk talán legjelentősebb fizikusának élete. A felületi feszültség mérésének új módszere, valamint a róla elnevezett inga világhírűvé tette, de különleges erénye volt az is, hogy nemcsak a reál, de a humán tudományokban is nagyon tehetséges volt – mondta.

Bigus Imre nyugalmazott gimnáziumi fizikatanár egy kiállítást is összeállított Eötvös Lorándról, emellett számos olyan kísérletet bemutatott a diákoknak, amelyek köthetőek a neves magyar fizikus munkásságához.

Szeder László, az Árpád Vezér Gimnázium nyugalmazott tanára egy fizikai kísérletekre, bemutatókra alkalmas egységcsomagot állított össze a Sárospataki Tankerületi Központ intézményei számára. Mint elmondta, ezek az eszközök elsősorban arra alkalmasak, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését a fizikatudományok iránt, és a pedagógusok számára is visszajelzést ad arról, hogy melyik diák fogékony ezekre az ismeretekre.

Kép és szöveg: Bódisz Attila

Feltöltő

Fel