A várkert legöregebb fája a japán akác

A sárospataki várkert emblematikus fája az öreg japán akác (Sophora japonica). A park legöregebb fája kb. 180-190 éves lehet.

Már az 1950-es években az Alkotó Otthon művészei is famatuzsálemként örökítették meg. Oly sok látogató fotózta az elmúlt években, évtizedekben, a közelmúltban a szelfik kedvelt háttere lett. Gyakran telepedtek alá gyerekcsoportok vagy próbálták párok, családok körülölelni hatalmas törzsét, megbecsülni korát. Utóbbit mi sem tudjuk pontosan, csak sejtjük, hogy az 1826-ban tervezett tájképi kert telepítése során ültethették.

A várkert 1977-től helyi jelentőségű védett természeti terület, védelmi kategóriáját tekintve természetvédelmi terület. A védetté nyilvánítás idején, a japán akác törzskerülete 406 cm volt. Fajtájában az ország második legnagyobb törzskerületű fája, korát tekintve egyik legöregebb. Ekkor az egykori kert emlékét még négy öreg fa őrizte, mára azonban a japán akác egyedül maradt. Előbb a fehérakác, majd a virágos kőrisek dőltek le a várkert füvére.

A famatuzsálem az elmúlt években gyorsan öregedett, lombkoronája jelentős részét elveszítette. A várkert büszkeségét a múzeum próbálta megmenteni. 2017-ben ultrahangvizsgálatot végeztek rajta szakemberek, 2018-ban modern eljárással szakszerű ápoláson esett át és rögzítésre kerültek ágai. Ezután szépen kihajtott, s virágzó lombkoronája fantasztikus látvány volt. Mintha utoljára akarta volna megörvendeztetni csodálóit. Magot azonban már nem hozott.

A napjainkban 566 cm törzskerületű fa megrogyni látszik. Jelezték előre a szakemberek, hogy megindult gyökérzetének korhadása, s a fa elmúlásakor összerogy majd.

Félünk, s reménykedünk! A megjelent repedés és a megrogyások az elmúlást jelzik. Ugyanakkor reménykedünk, hogy a XIX. és a XX. századot végigélt japán akácnak a XXI. évszázadban is vannak még évei.

Itt a tavasz! A japán akác fajtajellegénél fogva későn hajt ki, bízzunk abban, hogy 2019-ben még megjelennek, s szárba szöknek rügyei, szirmot bontanak virágai. Óvatosságból azonban arra intünk mindenkit, hogy a körbekerített fától kellő távolságban búcsúzzon, már ne közelítse hatalmas törzsét!

Dr. Tamás Edit
múzeumigazgató

Feltöltő

Fel