„Obszidián a Tokaji-hegységben: a kőkorszaki Európa ipari központja”című tárlat látható a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában

2019. április 3-án nyílt meg Múzeumunk új időszaki kiállítása. Az „Obszidián a Tokaji-hegységben: a kőkorszaki Európa ipari központja”című tárlat az obszidián kőzet tulajdonságait, fajtáit, felhasználási módjait mutatja be az érdeklődőknek.

A kiállításnak több apropója is van. Ezek közül első és legfontosabb, hogy szintén Múzeumunk ad helyet 2019 májusának végén a Nemzetközi Obszidián Konferenciának (IOC), s a kiállítás ehhez a kiemelt eseményhez közvetlenül kapcsolódik. Ezen kívül az obszidián, mint kőzet kutatása kifejezetten helyi jelentőségű, hiszen az a kontinensen gyakorlatilag csak a Kárpát-medencében fordul elő, azon belül is a Tokaj-Szalánci-hegységben és Kárpátalján. A tárlat apropója továbbá, hogy régészeti témájú kiállítás viszonylag régen kapott helyet Múzeumunkban. Ugyanakkor nemcsak a régészet, hanem a geológia, a földrajz, de még a néprajz iránt érdeklődők is találnak nálunk kedvükre való anyagot: a kiállítás az obszidián, mint vulkanikus kőzet és nyersanyag bemutatásán túl abba is betekintést enged látogatóik számára, hogy évezredeken át milyen változatos eszközöket volt képes készíteni az ember nemcsak az őskor különböző szakaszaiban, de akár a XX. századi kőkorszaki szinten álló kultúrákban élt ember is.

A megnyitón Dr. Tamás Edit múzeumigazgató valamint Dr. Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, egykori megyei múzeumigazgató, régész köszöntötte a megjelenteket. A tárlatot Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Mindannyian hangsúlyozták az obszidián különlegességét, sokoldalúságát, értékét, valamint az emberi életben a kezdetektől betöltött fontos, mintegy kultikus szerepét. A megnyitóra ellátogatók egy élvezetes tárlatvezetést is hallhattak a téma szakértőjétől, T. Biró Katalintól.

A kiállítás létrehozásáért köszönet illeti a kiállítás kurátorait, T. Biró Katalint és Antoni Juditot, valamint a kölcsönző intézményeket és magángyűjtőket, akik rendelkezésre bocsátották féltve őrzött kincseiket a közművelődés javára.

Hegyi Borbála

Feltöltő

Fel