Mi már megalapozzuk a környezettudatosságot!

Pedagógiai programunkban meghatározó szerepet kap a környezeti nevelés, mely beépül a mindennapjainkba és valamennyi tevékenységünkbe – nyilatkozta Fehérné Tóth Zsuzsanna a Carolina Óvoda és Bölcsőde Környezetvédelmi Munkaközösségének vezetője. Fontos feladatunk a környezettudatos, környezetre figyelő magatartásformák és szokások kialakítása, amely magában foglalja a szűkebb és tágabb környezetünk megismertetését, megszerettetését és annak megóvására való nevelést. A március hónap bővelkedett olyan eseményekben, amelyek jó és követendő példát adhatnak a gyermekeknek, sőt szüleiknek is a környezetorientált szemlélet elsajátítására, alakítására.
Az elmúlt évekhez hasonlóan, intézményünk az idén is csatlakozott az országos Te Szedd! akcióhoz.

Március 22-én, péntek délelőtt, a gyermekekkel és a felnőttekkel tevékenyen részt vettünk óvodánk közvetlen környezetének megtisztításában. Előtte alaposan megbeszéltük, hogy milyen hulladékok kerülhetnek a zsákokba, majd felkerültek a gyerekek kezére a kesztyűk. Munkánk befejeztével jó volt érzékelni a tisztaságot. Örömmel tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb a környezetünkben szétdobált szemét. Ez azt jelenti, hogy egyre többen veszik komolyan a környezet megóvásával kapcsolatos felhívásokat. Ez a nap is hozzájárult ahhoz, hogy pozitív érzelmi viszony erősödjön a gyermekekben óvodájuk és lakóhelyük iránt.

Idén először csatlakozott óvodánk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vízfogyasztást népszerűsítő, HAPPY-Hét elnevezésű programjához. Ezt az országos akciót a gyermekelhízás elleni küzdelem jegyében hívták életre. A HAPPY-Hét során a gyerekek az OGYÉI által kidolgozott kreativitást, ügyességet igénylő játékos feladatok segítségével ismerkedtek a folyadékfogyasztási szokásokkal. A korszerű táplálkozás része az egészséges folyadékfogyasztás is. A csapvíz biztonságos, egészséges, környezetkímélő, olcsó és hozzáférése kényelmes. A cukros üdítőitalok fogyasztása viszont a gyermekkori elhízásban kiemelt kockázati tényező, ezért fontos, hogy csökkentsük ezek bevitelét.

Március 18-22. között a gyerekekkel megtapasztaltattuk a vízfogyasztás előnyeit. Az óvodában és a csoportszobákban olyan helyeket alakítottunk ki, ahol ki vannak téve a vízzel telt kancsók, így bármikor fogyaszthatnak belőle. A hét folyamán valamennyi csoportban különböző érdekes, izgalmas játékok, kísérletek folytak, amiben természetesen a víz kapta a főszerepet.
Sok-sok élménnyel, tapasztalattal lettek gazdagabbak, több újítást is bevezettünk, amely remélhetőleg hosszú távon is hatással lesz az egészségükre.

Szintén a vízhez kapcsolódott, a Víz világnapja, amit minden év március 22-én ünnepelünk. E zöld napnak is az a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára. A tiszta ivóvíz elengedhetetlen az élethez, a betegségek megelőzéséhez, az egészséges fejlődéshez.

Tudatosítottuk, hogy a víz maga az élet! Éppen ezért óvni kell az édesvízi készleteinket, nem szabad pazarolni, illetve szennyezni ezeket.

E naphoz kapcsolódóan, március 28-án, a Környezetvédelmi Munkaközösséghez tartozó 5 csoport nagyjai (Halacska, Manócska, Mackó, Süni, Pillangó) vetélkedőn mérték össze a témával kapcsolatos tájékozottságukat, ügyességüket, kreativitásukat. Sok játékos feladatra került sor.
Például:
– találós kérdések,
– puzzle,
– apály-dagály (mozgásos játék),
– révész játék (mozgásos játék),
– horgászás.

A végén egy mesében találták magukat a gyerekek, ahol az összetört szivárvány darabkáit kellett összegyűjteniük, majd felragasztaniuk, hogy újra az égen ragyoghasson élénk, csodaszép színeivel. Tartalmas, jó hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt, ahol mindenki nyertesnek érezhette magát.

A Víz Világnapjához kapcsolódóan kiállítást is szerveztünk a gyermekek alkotásaiból, amit gyerekek, szülők, testvérek egyaránt megcsodálhattak.

Az óvoda beszámolója

Feltöltő

Fel