Rákóczira emlékezett leghűségesebb népe Sárospatakon

II. Rákóczi Ferenc emlékezete alkalmas arra, hogy egységet teremtsen azokkal a népekkel is, amelyek emlékezete megőrizte őt – mondta Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő azon a szombati sárospataki megemlékezésen, amelyet a magyarországi és a helyi ruszin közösség, a város önkormányzata, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma közösen szervezett a várkertben.

A honatya úgy fogalmazott: Sárospatakon ez az ünnep nemcsak a nagyságos fejedelem életműve előtti főhajtás, hanem a ruszin nép szabadságszeretete és bátor kiállása előtt is, aminek éppen II. Rákóczi Ferenc volt a magyar történelemben a legfőbb tanúja. „A mai ünnep ezért nemcsak a nagyságos fejedelem születésnapjának az ünnepe, hanem a ruszin nemzeti öntudat újjászületésének a napja is. Így köt össze bennünket, ruszinokat és magyarokat Rákóczi személye. Összeköt bennünket a szabadság szeretete éppúgy, mint a keresztyén hitünk kötelékei” – közölte dr. Hörcsik Richárd.

Giricz Vera a ruszin közösség parlamenti szószólója arról beszélt, hogy a ruszinok soha el nem múló szeretettel gondolnak a nagyságos fejedelemre. Hozzátette: a magyar kormány támogatásainak köszönhetően ma is tovább tudják őrizni ruszin kultúrájukat, hitüket, ami mindig összefogta, megtartotta közösségeiket. Közölte azt is: pályázatok segítségével egyre többen zarándokolnak el a ruszinok óhazájába, Kárpátaljára, II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának helyszínére, a munkácsi-várba, ahol jelleme, világlátása az élete végéig tartó alapokat megkapta.

Dr. Kovács János a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője a nagyságos fejedelem életének egy kevésbé gyakran emlegetett és ismert időszakáról, a Franciaországban eltöltött évekről beszélt. Mint mondta, a párizsi udvar intrikái elől menekülve a francia fővároshoz közeli Grobois településen keresett nyugodalmat. Rákóczi annyira jól érezte magát az ottani kolostor lakói között, hogy úgy rendelkezett: halála után a szívét ott temessék el. Az épület azonban elpusztult, vele együtt a fejedelem szívét őrző urna is. A főjegyző emlékeztetett rá: ezért kezdeményezte tíz évvel ezelőtt, hogy a kolostor egykori helyén állítsanak fel egy Rákóczi szobrot, amelyen a szív is helyet kapott.

A rendezvényen megemlékezett a fejedelemről Aros János Sárospatak polgármestere, Dr. Tamás Edit a Rákóczi Múzeum igazgatója, valamint Dr. Enghy Sándor a Sárospataki Református Kollégium professzora, majd a résztvevők megkoszorúzták a pataki-vár bejáratával szemben álló Rákóczi szobrot.

 

Szöveg: Bódisz Attila

Feltöltő

Fel