Új tagokkal bővült a Lorántffy Zsuzsanna Borrend

42 évvel ezelőtt alakult meg hazánkban az első borrend azzal a céllal, hogy a kulturált borfogyasztást népszerűsítsék, megismertessék a lakossággal a minőségi borokat. A célok nem változtak, a borrendek szinte valamennyi régióban megalakultak az elmúlt évtizedekben. A hétvégén a kizárólag hölgyeket tömörítő Lorántffy Zsuzsanna Borrend új tagokat fogadott sorai közé.

Az országos szövetség elnök nagymestere szerint a Lorántffy rend tagjai aktív közösségét adják az országos szervezetnek. Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke, nagymestere azt mondta, a borrendek létrejöttél érezhetően javult a hazai borfogyasztáshoz való hozzáállás és szerencsére a mai fiatalok között egyre inkább tapasztalható az igény a kulturált borfogyasztásra, a borokhoz kapcsolódó tudásanyag átadására.

A Lorántffy Zsuzsanna Borrend országos működéssel bír, szinte valamennyi jelentősebb borvidék képviselteti benne magát. A cél az, hogy a borász hölgyek és a bor körül tevékenykedő asszonyok saját tudásukkal is hozzájáruljanak a borkultúra terjesztéséhez. Sajgó Gáborné, a Lorántffy Zsuzsanna Borrend nagymestere azt mondta, tagjaik ismert és elismert szakemberek. A tagsághoz ajánlás szükséges, az új tagokért felelősséget kell vállalniuk az ajánlóknak.

Nyers Ágnes volt az egyik jelölt, 1998-tól van kapcsolatban a borral, borászokkal. Dolgozott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, az egykori Földművelésügyi Minisztériumban, de része volt abban is, hogy a tolcsvai muzeális pince felújítására kormányzati támogatás érkezett. Ágnes azt mondta lapunknak, legújabb tervezi között az is szerepel, hogy az egyetemista közösségekben sikerrel tarthassanak bor kulturális rendezvényeket.

A második jelölt tállyai születésű, gyerekkora óta kapcsolatban van a borral, leginkább az érleléshez szükséges hordókkal. Hörcsik Richárdné, Erika édesapja kádárüzemét vette át, ma egy nemzetközi szinten elismert kádárüzem tulajdonos vezetője. Eskütételét követően azt mondta, a hordókészítés és a hozzá kapcsolód feladatok mellett, miután fia borász, napi szinten találkozik a tokaji borhoz kapcsolódó tevékenységekkel. Ahogy fogalmazott, úgy érzi sokat tehetnek a Borrend tagjaként a bormarketing érdekében.

Feltöltő

Fel