Új időszaki kiállítás készül a várban

Ez alkalommal a régészet szerelmeseinek kedveskedünk időszaki kiállításunk témájával, mely április 3-án nyílik meg „Obszidián a Tokaji-hegységben: a kőkorszaki Európa ipari központja” címmel.

Az alap természetesen az őskori (kőkori) régészet, de legalább ilyen fontos a földtani/anyagvizsgálati szemlélet és a természeti népek esetében a XX. századig megfigyelhető élő kőeszköz készítés és használat gyakorlata.
A tárlaton bemutatott tárgyak között szerepelnek különleges méretű nyersanyagok és magkövek, három új obszidián kincslelet, továbbá eszköz rekonstrukciók.
A tárgyak kölcsönzésében segítséget nyújt a Magyar Nemzeti Múzeum, a Herman Ottó Múzeum, a Jósa András Múzeum, a Déri Múzeum, a Gödöllői Városi Múzeum, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei, valamint a Tokaj-Eperjesi-hegység területén tevékenykedő magángyűjtők.
A tárgyak sokfélesége teszi igazán változatossá a kiállítást. Több tudományterület is képviselteti magát, így a régészet, a geológia és a néprajz.
A téma közel sem unalmas. Ha tehetik, látogassanak el múzeumunkba és tekintsék meg kiállításunkat, mely június 10-ig látogatható.

Feltöltő

Fel