Tündérputtony- A babahordozás előnyei és jótékony hatásai

Február 28-án délelőtt újból vidám zsongással telt meg a könyvtárunk. Ekkor tartotta a baba-mama klub februári összejövetelét. Vendégünkkel Hadobás Ingriddel a babahordozás előnyeiről és jótékony hatásairól beszélgettünk.

A baba testközelben való hordozása – hordozókendőben vagy más textil hordozóeszközben -, azon túl, hogy tehermentesíti a szülő karját, számos előnnyel járhat a baba számára is. Megfigyelések szerint a hordozás erősíti a kötődést az anya (vagy az apa) és a csecsemő között. Ha az anya rendszeresen hordozza a babát és kedvezően hat szociális fejlődésére is. Ám a szülők számára talán legvonzóbb előny, hogy a hordozott csecsemők általában kevesebbet sírnak és nyugodtabbak, mint nem hordozott kortársaik. Emellett a hordozás stimulálja a mozgás- és egyensúlyozó szerveket, jótékonyan hat az izomzat, a gerinc és a csípő fejlődésére is.

Vendégünk saját tapasztalatait osztotta meg a közel 20 kismamával a témával kapcsolatban. Szó volt az elöl, csípőn és háton hordozásról. A megfelelő hordozó eszközök kiválasztásáról. Mikortól lehet hordozni a babákat? Melyik korban milyen hordozó a legoptimálisabb? Választ kaptunk arra is, hogy miért nem jó a kifelé hordozás és kenguru használatának hátrányairól is hallhattunk.

A kendők fajtáiról, az anyagok a színek változatosságáról és azok praktikumáról is szó esett. Beszéltünk a téli és nyári hordozásról. A higiéniáról is szót ejtettünk. A hordozás helyes technikája, a testtartás központi kérdés volt, amelyet több példával illusztrálva is átbeszéltünk. Bemutatta Ingrid nekünk a hosszú kendővel való háton hordozást és a karikás kendőben való elöl hordozást is. A kismamák között is voltak hordozás kedvelők, így arra is láthattunk példát, hogy hogyan hordozhatunk háton nagyobb gyermeket.

A ’vándorkendő’-ről is hallhattunk. Pár éve két, a gyermekét hordozó édesanya felvállalta, hogy egy országot járó hordozókendőt indítanak útnak, amely néhány napra más-más településen élő anyukához került, aki a csöppségével egyetemben bemutatja a lakóhelye nevezetességeit. Így került a kendő Ingridhez, aki Sárospatakot mutatta be, ezzel is népszerűsítve városunkat és a hordozást.

Nagyon gyorsan eltelt a délelőtt. A babák mint mindig, most is játékkal, barátkozással töltötték el a vidám perceket. Az anyukáknak tapasztalatcserére, a mindennapi dolgok megbeszélésére és kikapcsolódásra is volt alkalmuk ezalatt. Köszönjük szépen vendégünknek Ingridnek, hogy eljött hozzánk és megosztotta velünk gondolatait!

Márciusban találkozunk!

Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros beszámolója

Feltöltő

Fel