Felhívás: Végardó Fürdő 60 – relikviákat keresünk

Végardó Fürdő 60

Tisztelt sárospataki lakosok, kedves fürdőzők!

Bizonyára Önök közül is sokan kedvelik a Sárospatakon található Végardó Fürdőt, azt a helyet ahol 47-49 ˚C-os gyógyhatású vízzel várják a hazai és külföldi vendégeket. A nagy múltú termálfürdő komplexum Tokaj-Hegyalja egyik legismertebb turisztikai attrakciójává vált az elmúlt évtizedekben.

A fürdő történetének legfontosabb eseménye, hogy A Magyar Földtani Intézet az 1950-es években kezdett kaolinkutatásba Végardón. A kutatás során, 1959-ben a kaolin mellett termálvizet is találtak. Az első medencét, mely fából készült a Bodrog folyó partján alakították ki. Két évvel később a jelenlegi fürdő területén társadalmi munkával épült az első, meszelt falú medence.

Tekintettel arra, hogy idén 60 éve lesz, hogy a kutatások során megtalálták a termálvizet Végardón, az üzemeltető PATAQUA Kft. és a tulajdonos Sárospatak Város Önkormányzata felhívást tesz közzé a lakosság és a fürdőzők körében, egy a nyár során megvalósuló kiállítás képi, tárgyi anyagának gyűjtése érdekében.

Várunk mindennemű emléket Végardó Fürdő múltjából, legyen szó fotóról, egykori belépőjegyről, képeslapról vagy más tárgyi emlékről.

Kérjük a tisztelt lakosságot és fürdőzőket, hogy a megtalált és bemutatásra szánt emlékeiket, amennyiben lehet, elektronikus formában / fotó, képeslap, belépő esetén szkennelve, legalább 300 dpi felbontásban/ juttassák el az alábbi e-mail címre: vighzsuzsi@sarospatak.hu vagy az alábbi címre postázhatják: 3950 Sárospatak, Rákóczi u. 32. a borítékra írják rá: „Végardó Fürdő 60”.

A beérkezett dokumentumokat nyilvántartásba vételt követően, digitalizáljuk és sértetlenül rövid határidővel visszajuttatjuk tulajdonosának. A tárgyi emlék tulajdonosa saját kérésére/nyilatkozatára adományozhatja is a gyűjtők részére a fellelt relikviát.

Segítő együttműködésüket megköszönve várjuk a Végardó Fürdőhöz kapcsolódó emlékeiket!

Benkő Barnabás Zoltánné, ügyvezető, PATAQUA Kft.
Aros János, Sárospatak polgármestere

2019. február 11.

Feltöltő

Fel