Generációkat köt össze a hercegkútiak sváb bálja

Ötödik éve, hogy Hercegkút Község Önkormányzata, a települési Német Nemzetiségi Önkormányzat és civil szervezeteik Sárospatakon tarják farsangi báljukat. Az ok egyszerű, létszámban már régen kinőtték a hercegkúti közösségi tereket.

Öröm számunkra, hogy az egyébként kiváló partnerünk, Hercegkút megtisztelt minket a báli rendezvényével – mondta Aros János. Sárospatak polgármestere kiemelte, a két település együttműködése erősnek mondható, hiszen a patakra érkező vendégekkel rendre megismertetik a hercegkúti világörökségi pincesorokat és a község vendégeit is elhozzák vendéglátóik Sárospatakra, a bállal pedig csak tovább erősödnek az emberi kapcsolatok.

A kapcsolatok és az ősi értékek fenntartása mai világunkban elengedhetetlen – mondta Stumpf István. Hercegkút szülötte, díszpolgára, az alkotmánybíró szerint a német ősöktől származó kulturális örökség életben tartása életszerű, a hercegkúti fiatalok táncolnak, énekelnek és beszélnek szüleikkel, nagyszüleikkel a történelmükről, az örökségükről, ami egész életüket meghatározza.

Tartozni egy közösséghez az biztonságot, stabilitást jelent – mondta Dr. Hörcsik Richárd. A község díszpolgára, országgyűlési képviselő szerint a mai Európában ez a legfontosabb érték. Tudni, hogy honnan érkezünk és hogy hova tartozunk, milyen közösségért van felelősségünk.

A sváb kultúra megyénkben több településen is fellelhető, erre mi büszkék vagyunk és azt gondolom, hogy a megye sokszínűségét, egyben erősségét az adja, hogy erős közösségek alkotják – mondta Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A bálon Hercegkút község partnerei is szép számban jelen voltak. Számos más a megyében található település Német Nemzetiségi Önkormányzatának képviselete mellett, Krosno, Rimanow, Kisgéres delegációi is ellátogattak a bálba.

A község díszpolgára, Derczó István azt mondta, számára a legfontosabb az, hogy látható mindenki számára: a sváb örökség nem egy elfeledett múlt, hiszen a fiatalok is jelen vannak a közösség életében, csak itt a bálon több mint százan vannak jelen.

Öröm a nagyszámú fiatal a bálon, velünk együtt közel 370-en szórakozunk a sváb bálon – mondta Rák József. Hercegkút polgármestere kiemelte, örömmel érkeznek Patakra a bállal, hiszen itt szinte otthon vannak. A közösségek erősödnek, a baráti, személyes kapcsolatok tovább mélyülhetnek. A faluban működő kulturális csoportok és vendégfellépőink is valamennyien a sváb kulturális értékeket dolgozzák fel. A farsang számunkra egy állomás az évben, amikor is van alkalmunk visszatekinteni a mögöttünk álló időszakra és eltervezni a következő hónapok feladatait.

 

Feltöltő

Fel