Sárospatak a leglátogatottabb település Tokaj-Hegyalján, a Szallas.hu adatai alapján

Mintegy 10 százalékkal nőtt a belföldi turizmus forgalma 2018-ban. Az 1-2 éjszakás foglalás volt továbbra is a sláger, Budapest mellett Siófok, Eger és Hajdúszoboszló volt a legkeresettebb úti cél a Szallas.hu adatai szerint.

Az ország egyik legnagyobb és legkedveltebb szállásfoglalási oldala a Szallas.hu január végén tette közzé saját statisztikai adatai alapján az ország egészére szóló 2018-as év turisztikai beszámolóját.

Szerkesztőségünk kifejezetten Tokaj-Hegyaljára vonatkozó adatokat kért a Szallas.hu-tól. A szállásfoglalási oldal tájékoztatása szerint a világörökségi helyszín közkedvelt úti célnak számít, adataik szerint 2017-ről 2018-ra 17,25 %-al nőtt a foglalások száma erre a régióra – közölte érdeklődésünkre Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere.

Míg 2017-ben Tokaj, 2018-ban már Sárospatak volt a legnépszerűbb város a Szallas.hu vendégei körében.

A foglalási statisztikák szerint látogatottságban is Sárospatak vezet, a TOP 10-es lista második helyén Tokaj, a harmadikon Sátoraljaújhely található meg a foglalások nagyságrendjét illetően. A borvidék települései közül a TOP 10-es népszerűségi listára még Erdőbénye, Tarcal, Mád, Tállya, Erdőhorváti, Rátka és Tolcsva fértek fel.

A régióba látogató vendégek elsősorban vendégházakban foglaltak szállást az elmúlt évben, ezt követik a panziók, majd az apartmanok és végül a hotelek. Az átlagos költés a tokaji borvidékre érkező turisták körében 34.882 Ft volt 2018-ban – összegzett Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere.

Közel százezres vendégéjszaka szám Sárospatakon

Sárospatakon az elmúlt években már érezhetővé vált a turizmus erősödése, ezt igazolják a Szallas.hu adatai is – mondta Aros János, hozzátéve, hogy örömmel olvasták a szállásfoglaló oldal statisztikai adatait, miszerint Tokaj-Hegyalja turisztikai központja egyértelműen Sárospatak lett.

A város polgármestere közölte, a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjának nyilvántartása szerint, amíg 2016-ban 69. 675 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Sárospatakon, 2018-ben ez a szám már 93. 127 volt, vagyis három év alatt közel 30 %-os vendégéjszaka szám növekedésről beszélhetünk.

Városunkban a turisták szállásuknak első helyen a kempingek valamelyikét válasszák, ezt követik a magánszálláshelyek, a szálloda és a panziók. A legerősebb időszak továbbra is nyáron van, jellemzően július és augusztus hónapban csúcsosodik ki a foglalások száma – mondta Aros János.

Természetesen a növekvő vendégéjszaka szám növekvő Idegenforgalmi adó bevételt is jelent önkormányzatunk számára. 2016-ban 12.736.000 Ft bevétel származott a bevallott vendégéjszakák után befizetett adóból, addig 2018-ban már 18.593.000 Ft.
Ez az összeg azért is figyelemre méltó, mert a városban található vállalkozásoknak alig négy százaléka foglalkozik szálláshely szolgáltatással, vendéglátással, mégis 2018-ban a teljes Iparűzési adónak a négy százalékát a szállásadó és vendéglátó vállalkozások fizették be  – jegyezte meg a polgármester.

Sárospatak történelmi múltja, kulturális, vallási szerepvállalása és természeti értékei miatt is kedvelt célpontja a turistáknak, rendelkezünk termálvízzel, jó adottságokkal, országosan is ismert épületekkel, intézményekkel, a várost egy folyó szeli ketté, szóval minden adott ahhoz, hogy az önkormányzat által már elkezdett és jelenleg is folyamatban lévő a turizmushoz kapcsolódó fejlesztéseinket folytassuk – mondta a polgármester.

Aros János szerint fontos Végardó Fürdő fejlesztése a téli fürdő kialakításával, fontos a vár-program keretében a Rákóczi várhoz kapcsolódó beruházás, fontos a Tengerszem fejlesztése, ki kell aknázni a Bodrog folyó adta lehetőségeket, egyre többen ismerik meg a Tudományos Gyűjtemények Nagykönyvtárát, A Művelődés Háza és Könyvtárát és más Makovecz Imre által tervezet épületeket.

Sárospatakon a történelmi kisvárosban mind a belföldi, mind pedig a külföldi turisták megtalálják számításaikat, mi pedig azon fogunk a jövőben is dolgozni, hogy a turizmus egy valós kitörési pont, valós megélhetési lehetőség legyen az itt élők számára – emelte ki Aros János.

 

 

Feltöltő

Fel