Halandzsanyelv logopédus szemmel a Baba-mama klubban

Csütörtök délelőtt tartottuk a baba-mama klub januári összejövetelét a könyvtárunkban. Érdekes témánk volt a Halandzsanyelv – babanyelv, amelyet Egyed Tiborné logopédus segítségével logopédus szemmel ismerhettünk meg.

A beszéd egy kifejező mozgás, melynek elsajátítása kisgyermekkorban történik és a körülmények határozzák meg a fejlődéstét. A beszéd sajátosan emberi készség, amely már kisgyermekkorban is a közlés eszköze, a játék kiegészítője, de a szükségletek kifejezésére és a felnőttekkel való kapcsolatteremtésre is alkalmas. A beszédtanulás nem egyenletesen haladó folyamat! Néha felgyorsul, majd megtorpan. Engedjük, hogy gyermekünk diktálja a tempót. Mi azzal segítsük őt, hogy sokat beszélünk hozzá, beszélgetünk vele. Minden gyermek a saját ütemében tanul meg beszélni. Az egészségesen fejlődő, a beszédfejlődést támogató környezetben nevelkedő kisgyermekek legtöbbje hároméves korban az óvodába kerülve képes a felnőtt beszédét megérteni, rövidebb mesét végighallgat és a saját szavaival mesél, szükségleteit kifejezi, gyermektársaságban játékát beszéddel kíséri. Törekednünk kell arra, hogy a legkiegyensúlyozottabb és legmegfelelőbb hátteret biztosítsuk gyermekünknek és ezáltal beszédfejlődésének is kisgyermekkorban.

Vendégünkkel végig haladtunk a beszédfejlődés szakaszain. Megtudhattuk az egyes szakaszok jellemzőit és azt is, hogy mivel segíthetjük gyermekünk fejlődését. Megismerhettük hogy milyen eszközökkel , játékokkal, könyvekkel, tudjuk a mindennapi életünk során babánkat, gyermekünket fejleszteni. Sok-sok tanács, tapasztalat, jó példa is elhangzott vendégünktől. A kismamák nagyon nyitottak voltak a téma iránt. Zsuzsi készített a kismamák számára egy ismertetőt, amelyből sok hasznos információhoz juthatnak a babák beszédfejlődésével kapcsolatban. Az anyukák részéről sok kérdés merült fel a témával kapcsolatban. Beszélgettünk a mozgás és beszéd kapcsolatáról, a cumizás és ujjszopás beszédre gyakorolt hatásairól, a beszédhibákról , a megkésett beszédfejlődésről. Szó esett a mozgás fejlesztésének fontosságáról, hiszen a beszéd és a mozgás fejlődése összefügg. Sok szó esett a logopédia hasznosságáról, a fejlesztés lehetőségeiről. Nagyon sok példával és tapasztalattal illusztrált tanácsot kaptak a kismamák vendégünktől.

Köszönjük szépen Zsuzsinak, hogy eljött hozzánk és megosztotta velünk gondolatait! A babucik vidám játékkal töltötték a délelőttöt, míg a mamák egy tartalmas beszélgetéssel hasznos információkat szereztek a kellemes hangulatú délelőtt során.

Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros beszámolója

Feltöltő

Fel