Újdonság erejével: Illatos művészet

Illatos művészet… címmel, egy különleges képzőművészeti programnak adott otthont A Művelődés Háza és Könyvtára, 2019. január 23-án.

A sokat sejtető cím azt jelentette, hogy a Nemzeti Galéria legizgalmasabb képei és a Sárospataki Képtár válogatott szobrai között korokat és stílusokat átölelve barangoltak a látogatók. Sipos Tünde művészettörténész jóvoltából, nemcsak az alkotók és alkotások háttér információit tudták meg, hanem Kiss Virág szinkronszínész, illatszakértő segítségével illatokat is párosítottak a festményekhez, szobrokhoz. A résztvevők aktivitására épülő program alapját az adta, hogy a szaglás bármely más érzékszervünknél pontosabban és intenzívebben idézi vissza korábbi tapasztalatainkat. Az illatok felidézésével pedig azonnal emlékképek és érzelmek jönnek elő, legyen szó nagymamáink süteményeiről, szerelmeinkről, régi kirándulások helyszíneiről.

A sárospataki rendezvény egyedisége, hogy nemcsak a magyar képzőművészet klasszikusai, Rippl-Rónai József, Czóbel Béla vagy Ligeti Antal művei közül mutattak be alkotásokat, hanem a Képtár anyagából is válogatott így Andrássy Kurta János is középpontba került. Az est egyik legizgalmasabb alkotása Kádár Béla: Szerelmesek című műve, mely a Sárospataki Képtár különleges darabja.

Az illatok és információk világában közel 3 órán át barangoltak a résztvevők. Az élményprogram ötletgazdája Molnár Judit volt, aki első ízben hozta el, vidéki helyszínre a Budapesten már jól bejáratott művészeti eseményt.

 

 

Feltöltő

Fel