Újévköszöntő találkozót tartottak az Újbástya Rendezvénycentrumban

Újévköszöntő találkozót tartottak az Újbástya Rendezvénycentrumban. A Sárospataki Járási Hivatal vezetője, Sárospatak polgármestere és a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket.

Helyi vállalkozások vezetői, intézmények irányítói, civil szervezetek és egyházak képviselői, közel százan voltak jelen a már hagyományosnak mondható újévköszöntésen. A kezdeményező önkormányzatnak az a célja a rendezvénnyel, hogy számot adhassanak a várost érintő legfontosabb kérdésekről, fejlesztésekről és kötetlen formában valósulhasson meg az eszmecsere.

Az ügyfélforgalmunk megyei szinten is kiemelkedő – mondta Dr. Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője. A járásban közel 22 ezer lakos él, míg az ügyintézések száma meghaladta a 24 ezret, ebből is látszik, hogy mindenkivel kapcsolatban vagyunk vagy éppen egyesek több alkalommal érkeznek hozzánk. A legnagyobb forgalom a Kormányablakban van, de kiemelkedő feladatot látnak el a gyámügyi, szociális, építészeti vagy éppen világörökségi ügyintézésekben is a pataki dolgozók.

Néhány éve még leginkább tervekről beszélhettünk, 2018-ban már beruházásokról – mondta Aros János. A polgármester egy előadásban foglalta össze a városban történteket, ebből kiderült, hogy utak újulhattak meg, elindult és folytatódik a szennyvízberuházás, folyamatban van A Művelődés Háza és Könyvtára felújítása, számos önkormányzati TOP pályázat / 2,5 ! milliárd forint értékben/ megvalósítása már folyamatban van. Zöld város program, energetikai beruházások, a Bodrog part rendbetétele, új piactér kialakítása, foglalkoztatás bővítése, ipari park kialakítása, bölcsőde fejlesztése és számos a teljes lakosságot érintő fejlesztés kezdődhetett el 2018-ban. Fontos, hogy végre téli fürdőt építhetünk az évente – csak a nyári időszakban – mintegy 260 ezer vendéget fogadó Végardó Fürdő területén, ezzel tovább növelve az egyébként is kimagasló vendégéjszaka számokat. Míg három éve 60 ezer körül volt, 2018-ban már megközelíti a vendégéjszaka szám a 100 ezret – mondta Aros János, hozzátéve, hogy ez önmagában magasabb szám, mint az összes Hegyalja város és falu egészét tekintve.

Szerencsére a pataki vállalkozások egyre inkább megerősödnek, ezt mutatják az iparűzési adóból befolyt összegek, növekedett az idegenforgalmi adó és növekedett a gépjárműadó mértéke is. Ez utóbbi egyébként azt is jelenti, hogy az elmúlt két-három évben több mint 500 gépjárművel van több a városunkban – mondta Aros János.

Az itt élő emberek, szervezetek, egyházak vezetői és a vállalkozások közös sikere, hogy Sárospatak dinamikusan fejlődik és a fejlődésnek koránt sincs vége – mondta a térség országgyűlési képviselője. Dr. Hörcsik Richárd kiemelte, hogy az Európai Uniós és hazai támogatási források egyértelműen a helyi érdekeket szolgálják. Azt, hogy egy Patakon élőnek jó legyen a városban lakni, egyre több fiatal találja meg számítását a városban, a civilek és egyházak erős közösségek lehessenek, a vállalkozások pedig megfelelő munkahelyeket tudjanak biztosítani. A Kormány és Én is személyesen azon dolgozom minden nap, hogy Zemplén és benne Sárospatak egy jó város lehessen. A több milliárdos fejlesztések semmit sem érnének, ha nem lennének az itt élő emberek, akik a fejlesztések eredményeit napi szinte élvezhetik, használhatják és nem lennének az ide érkező vendégek, akik Sárospatak épített és természeti örökségét fedezik fel. E két fejlesztési iránynak, a helyi igényeknek és a turisták igényeinek együttesen kell megfelelnünk.

A folytonosságról is beszélt a képviselő, hiszen az eredmények erre épülnek. Idén két választás is meghatározza az ország és Sárospatak fejlődésének irányát, így az Európai Parlamenti választások és az Önkormányzati választás is nagy hangsúllyal jelenik meg 2019-ben, hiszen nem mindegy hogy kik vesznek részt az uniós vitákban, milyen mértékű források jutnak Magyarországnak és milyen fejlesztések valósulnak meg Sárospatakon.

Feltöltő

Fel