Elhunyt Földházi László

Életének 57. évében, 2019. január 12-én elhunyt Földházi László testnevelő, a 8kor Együttes majd 8kor Színház korábbi tagja.

1961. április 24-én született Sátoraljaújhelyen. Tiszakarádon lakott a szüleivel, ott kezdte meg általános iskolai tanulmányait. Harmadik osztályos korában szülei Sárospatakra költöztek, ekkor a Gyakorló Általános Iskola tanulója lett, L. Nagy Ilona volt az alsó tagozatos tanító nénije. Gyerekkorától kezdve kitöltötte élete nagy részét a zene és a sport. Ígéretes tehetségű fuvolista, és kiváló tornász volt, mind zenészként, mind sportolóként rengeteg elismerést szerzett, nem egyszer területi és országos megmérettetések győzteseként, díjazottjaként. Tanulmányait a Rákóczi Gimnáziumban folytatta, majd az érettségit követően többek között A Művelődés Házában dolgozott Novákovits Pista bácsi keze alatt, de volt az ÁFÉSZ dekoratőre is. Tanulmányai folytatásaként a pataki Tanítóképzőt végezte el sikeresen, majd levelező tagozaton, Nyíregyházán szerezte meg a testnevelő diplomáját.

Első munkahelye Makkoshotykán volt, de ekkoriban már jó barátságot ápolt Pécsvárady Botonddal, akivel a közös kulturális törekvéseiken dolgoztak. Botond hívta testnevelőnek Sárospatakra az Erdélyi János Általános Iskola és Diákotthonba.

A kezdetektől részese, alapítója, oszlopos, pótolhatatlan tagja volt a mára már világszerte ismert 8kor Együttes, később 8kor Színház társulatának. Első bemutatkozása 1988-ban A Művelődés Háza előtti patkóban volt a március 15-e alkalmából szervezett ünnepi műsor énekes szólistájaként. Jelentős sikereket és elismeréseket ért el a későbbiekben is a Légy jó mindhalálig, a Költő visszatér vagy éppen a Valahol Európában című zenés darabok főbb szerepeinek megformálásával. Legutolsó nagy munkájával, az István a király címszerepével koronázta meg énekesi pályafutását, szabadtéri előadáson, ötezer néző előtt búcsúzott a színpadtól.

Életét a példamutatás, a közösség szervezése, a fiatalok segítése jellemezte, tanítványai, munkatársai, barátai szerették, tisztelték.

 

Feltöltő

Fel