Vízkereszt ünnepe a Bodrognál

Vízkereszt, epifánia vagy háromkirályok az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe: a napkeleti bölcsek imádása; Jézus megkeresztelkedése a Jordánban; Jézus első csodája a Kánai menyegzőn. Sárospatakon a Görögkatolikus egyházközség szervezésében a Bodrog folyónál gyűltek össze a hívek.

Páll Miklós, parókus azt mondta a legnagyobb ünnepek közé tartozik a Vízkereszt ünnepe, amely a legősibb ünnepek közé tartozik a keleti egyházban. „Urunk megkeresztelkedésének az ünnepe. Az evangelisták elbeszélik ennek az eseményét, amikor Keresztelő Szt. János a Jordán-folyó mellett hirdeti a bűnbánat, a megtérésnek a kegyelmét. Jézus is eljön a Jordán-folyóhoz megkeresztelkedni. Azon túl, hogy Jézus eljön és felveszi a keresztséget Jánostól, itt történik egy olyan esemény, amely addig a történelemben még nem volt. Mert megmutatkozik a szentháromságban létező egy Isten. Ezért nevezik ezt az ünnepet Úrjelenés ünnepének, Isten-jelenés ünnepének is.”

Páll Miklós hozzátette, hogy a Görögkatolikus egyházban hagyomány, hogy ilyenkor a patakok, folyók mellé mennek ki a hívők és ott szentelik meg a vizet, mert víz az életnek az elengedhetetlen része.

Feltöltő

Fel