Reformációi kiállítás

A reformáció éve alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai tartalmas, a reformáció útját szépen bemutató kiállítási anyagot készítettek, “Soli Deo Gloria”, A magyar reformáció öt évszázada címmel.

Megismerhetjük a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, szerepét a magyar történelemben, az egyház és a társadalom megújulásában. A reformációnak jelentős hatása volt a történetírásra, a tudományos életre, a nemzeti nyelvhasználatra, a magyar nyelvre és irodalomra, de a zenére is. A kiállítás külön kitér a magyar protestantizmus jeles alakjaira, a nagy múltú kollégiumok máig kisugárzó szellemi hatására.

Több helyszínen megtekinthették az érdeklődők a tartalmas, jól átgondolt anyagot. Budapest, Pozsony, Nyitra, Szamosújvár, Zenta, München és más állomások – összességében száznál több helyszín – után a vándorkiállítás a sárospataki templomban is megtekinthető lesz. December 2-án az istentiszteletet követően Bába Ágota, a kiállítás szerzője, felelős szerkesztője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt munkatársa nyitotta meg.

A kiállítás munkanapokon 8-16 óra között vagy istentiszteletek után tekinthető meg.

a Presbitérium beszámolója

Feltöltő

Fel